Пазителката на граовския диалект Лидия Добревска живяла в метох към Рилския манастир, който пази спомена за нея – СНИМКИ

Лидия Добревска или баба Лида, както я знаят брезничани, е живяла в къща, която преди Освобождението на България от турско робство е била метох на Рилския манастир “Свети Иван Рилски”. Това е сграда с история на различни епохи и личности. Живото човешко съкровище Лидия Добревска също е оставила своя отпечатък в къщата. Сградата се намира в един от старите квартали на Брезник, в подножието на хълма Бърдото, предаде репортер на Zapadno.com.

На фасадата на къщата е поставена табела с надпис: “Къща Баба Лида (Метоха)”. Изработен е от художника от Перник Красимир Асенов, с когото синът на Лидия Добревска – Йордан Добревски, са приятели. За историята на дома пише и в единствената книга на хумористката от Граово “Ех, години, години”. “Като всеки брезнишки жител и аз ще кажа, че съм родена в китния град Брезник – градът на белите брези, в полите на “Бърдото”, пише Лидия Добревска в книгата си. “Но за разлика от другите брезничани, аз съм родена в един метох на Рилския манастир. Той е играл изключително голяма роля за българите, като средище на духовно уединение и пазител на ценни исторически свидетелства”, пише още тя и отбелязва, че светата обител в Рила планина е имала над 40 метоха в България, за които има малко сведения. Метох е отдалечено подразделение на православен манастир. Това вероятно я е провокирало да потърси информация за метоха в Брезник. Къщата, която е била метох, е изградена в средата на XIX век и до наши дни е запазена. Подробности за историята и могат да се прочетат в книгата “Ех, години, години”.

Бащата на Лидия Добревска е бил търговец, работил и като мекичар и е бил съдържател на хотел-ресторант, който се намира на мястото на сегашното кафене “Венеция” в Брезник. В определен период на къщата, бивш метох, той е приготвял мекици, които продавал на брезничани. “Тази къща е била на други собственици. След това дядо ми (бел. ред. бащата на Лидия Добревска) я е купил. Ние фактически дойдохме да живеем в тази къща 1964 година, след като почина дядо ми”, каза за Zapadno.com Йордан Добревски.

В една от стаите, където Лидия Добревска посрещала гости, са подредени отличия, фотографии, икони и записки. Поставена е и декоративна камина, която била любима на разказвачката на граовски хумор. Няколко десетилетия разказвачката на граовски хумор е работила към дирекцията за единна система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението в Община Брезник като ритуалчик. “Тази камина си я донесе след като се пенсионира. Преди залата в читалището, от лявата страна тя беше направила зала само за кръщенета на деца. Там беше тая камина”, спомня си синът и Йордан Добревски. Кътчето е аранжирано от брезничанина Божидар Пантев, но под наставленията на Лидия Добревска. Място в къта е намерила и ниска масичка, която е носена на всички фестивали. “Всичко съм запазил така, както си е преди да си отиде. Нищо не е пипнато”, каза още синът на разказвачката.

Лидия Добревска остава в спомените на поколения брезничани, тъй като помага на таланти да се развият творчески.

Виж също...

Loading...