В музея на Брезник показват какво може да се изработи от вълната на ангорски заек, овца и други животни

В следващите 2 месеца жители и гости на Брезник могат да разгледат изложбата “Естествените влакна – фактори на цивилизацията”, с която Националния земеделски музей гостива в града, предаде репортер на Zapadno.com.

Експозицията е изложена в изложбена зала “Военен клуб” към Общински исторически музей-Брезник по случай Европейската Нощ на музеите, която се отбелязва днес. “С табла със снимки и артефакти с културни ценности ние показваме основните източници за производство на текстилни изделия. Обърнали сме внимание на вълната, която може да бъде не само овча, но и от други животни като кози, ангорски заек. Специално внимание сме обърнали и на производството на коприна”, каза директорът на Национален земеделски музей Ваня Коцева. В изложбата е отделено внимание и на памук, лен, коноп и други растения.

Европейската Нощ на музеите се организира за първи път през 2005 година от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото и издание.

По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма към възможно най-голям кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, представени от музеи и галерии, но и да почувстват посланията им. Концепцията на инициативата е да се достигне до голям кръг от хора, с акцент – младата аудитория, чрез представянето на необичайна и атрактивна програма, която освен възможността за запознаване с културното наследство, да предлага и други културни прояви.

Виж също...

Loading...