На концерт в Трън поискали на брезнишката група “Веселите щурчета” да свири сръбска музика в годините, когато била забранена от властите

Вокално-инструментална група “Веселите щурчета” към брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870” е печелила награди и участвала във всички общоградски чествания и прояви в Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Групата е създадена в началото на 80-те години на XX век. В първоначалния състав са Калоян Димитров, Николай Суботинов, Робер Петров, Йордан Денков и Васил Атанасов. На по-късен етап в групата участват Росен Димитров и Кирил Максимов. Ръководител на “Веселите щурчета” е брезничанинът Володя Първанов.

Създаването на вокално-инструменталната група се случва 10 години след официалното откриване на новата читалищна сграда в центъра на Брезник. “След откриване на сградата се откриха много музикални детски школи по пиано, акордеон и китара. Децата от тези школи съставиха “Веселите щурчета”. На Леонид Суботинов му направи впечатление, че тези деца вече добре работят и направи този състав”, спомни си брезничанинът Божидар Пантев.

В началото на основаването си вокално-инструментална група “Веселите щурчета” е свирила предимно пионерски песни и впоследствие започва да се представя по концерти в общината и конкурси из региона и страната с естрадна музика. В Радомир печелят първо място на конкурс, а в Перник са класирани на трето място в друг конкурс. За награда участниците от групата са изпратени на пионерски лагер в българското крайморско село Кранево. “Те гостуваха и по селата, и до Трън са ходили. Отиват в Трън, свирят и един от публиката се обажда: “Абе, дайте нещо сръбско”, спомни си Божидар Пантев. Желанието не е могло да бъде удовлетворено, тъй като в годините на социализма в България сръбската музика е била забранена на публични места.

Активната дейност на групата приключва след като основните музиканти в нея влизат в казармата.

На 22 май в големия салон на читалището в Брезник ще се проведе концерт “Пролетна фиеста”, в който ще участва групата “Весели щурчета” със специалното участие на Николай Суботинов и дует “Шик”. Входът ще е свободен, а концертът ще започне в 19:00 часа. Събитието се организира със съдействието на Община Брезник.

Снимка: народно читалище “Просвещение-1870”

Виж също...

Loading...