Детският танцов състав към читалището в Трън подготвя нов интересен танц с модерен фолклор и класически народни стъпки

От половин година детският танцов състав към народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” в град Трън, познат сред трънчани като малките “Трънски ритми”, се ръководи от Ани Станимирова, предаде репортер на Zapadno.com.

Хореографът Ани Станимирова е добре позната за обществеността в Трън с хип-хоп групата Double D CREW и участието си във фондация “ПИНК”. Вече половин година е ръководител на детския танцов състав за народни танци към читалището. Тя е решила да учи децата на малко по-различни танци, които съчетават модерен фолклор с класически народни стъпки. Малките танцьори бързо влезли в този ритъм и от 5 деца в състава сега вече са 23. “Първоначалната група от 5 деца, които бяха останали, имаха база за работа, защото са танцували и преди. За тях беше нещо ново. Прохождащи бебета сме в това нещо. С малките беше малко по-трудно, но не беше не възможно. Мисля, че се справиха добре. Гордея се с тях. Със сълзи съм пляскала накрая на танца, защото се почуствах горда”, каза Ани Станимирова.

Нейното мнение е, че традиционното в народните танци трябва да преобладава. “Следващият танц, който сме подготвили е от Родопската фолклорна област. Ще го видите може би юни месец. Определено бъдещето на фолклора са децата и хората, които са пред тях. Децата тук са талантливи. Просто трябва да има някой, който да работи с тях и да им даде старт. И да ги насърчи. Всяко едно, когато се представи на сцена, вълнува се. И когато видят родителите им и непознатите хора да им ръкопляскат и усмихват, те се чувстват още по-надъхани”, добав още хореографът Ани Станимирова.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...