В Брезник ще покажат задължителни ученически униформи отпреди век, а пред музея ще отворят дюкяни от миналото

Предстои генерална репетиция за ревюто-изложба “Облеклото на децата от Брезник в края на ХІХ и средата на ХХ век”, което ще бъде показано на 30 май. Ревюто-изложба се реализира по проект, финансиран от Министерство на културата и със съдействието на Община Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

В края на месец май 22 деца от 0 до 16 години от Брезник ще покажат как са се обличали техни връстници в периода от края на XIX и средата на XX век. Реплики на облеклата по снимки са изработени от дизайнерката Александра Петрова. През последните седмици в изложбена зала “Военен клуб” към Общински исторически музей-Брезник се проведоха поредица от репетиции. Генералната репетиция ще бъде на 25 май. Според директора на институцията Емилия Велинова децата, особено малките, се справят много добре и са готови за ревюто-изложба. “Преобличат се няколко пъти. Първо представят облеклото в края на XIX до 20-те години на XX век. Обикновено тогава са били бели рокличките за децата. Всичките са с такива роклички. Вече имахме възможност да беседваме по въпроса, че момченцата също са обличани в бели роклички – от 4-месечна възраст до 2 – 3 години. С възрастта рокличките стават по-къси, за да могат да лазят, да прохождат, да ходят. За наша най-голяма радост ние имаме такива архивни снимки във фонда на музея, по които ще пресъздадем и бебетата, и децата”, каза за Zapadno.com директорът на музея в Брезник Емилия Велинова. Във втора част на ревюто-изложба ще бъдат представени облеклата на децата от 14 до 18 години. “Ние имаме снимки от Стопанското училище, от 1908 – 1911 година. На базата на това нашата дизайнерка Александра е направила. По-късно обаче се въвежда задължителната ученическа униформа, а това става през 1911 година с министерско постановление. Ученическите униформи представляват черна пола с бяла блуза, с папионка. Всяко училище е имало своя отличителна униформа. Задължително е било носенето на униформите. Строги наказания са предвиждани за тези, които не ги носят”, добави Емилия Велинова. Тези униформи са били въведени и задължителни за учениците в по-горните отделения в училищата. На по-късен етап това облекло претърпява промяна и става по-късо. “В летните и зимните ваканции учениците могат да ходят в цивилни облекла. Ние представяме до 50-те – 60-те години каква е била модата вече, скъсявайки се дължината на дрехите”, отбеляза още директорът на музея в Брезник.

По време на спектакъла пред публиката ще оживеят исторически личности, родени и израснали в Брезник, с принос към националната ни култура. Сред тях са бардът Стоян Миленков – създал първите римувани куплети по подобие на днешните хип-хоп звезди, оперната прима Лиляна Барева – прославила българската певческа традиция на най-големите световни сцени, Мила Керанова – съпруга на Гео Милев и майка на Леда Милева и много други. Паралелно с дефилето на табла и екран ще бъдат показани архивни снимки и информация, които ще представят детското облекло от този период. Предвидено е на пространството пред изложбената сграда да бъдат обособени дюкяни с халва, боза, банички, захарни петлета, каквито е имало от края на XIX до средата на XX век в Брезник и са били посещавани места от тогавашните деца. “Различното, което сме си поставили за цел е да проследим развитието на детето на снимката, по която е направена реплика и ще дефилира. Ще представя да речем Лиляна Барева от детска снимка или Стоян Миленков от детска снимка. Идеята е ние да проследим израстването на това дете. Какъв гражданин е станал. С какво допринася за културното и икономическото развитие на града. Разбира се там, където имаме сведение кое е детето от снимката”, каза директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова.

Ревюто-изложба ще бъде на 30 май пред изложбена зала “Военен клуб”, но при неблагоприятни метеорологични условия може да се проведе на закрито.

Снимка: Общински исторически музей-Брезник

Виж също...

Loading...