Завесата на читалището в Брезник отново се отвори за вокално-инструментална група “Веселите щурчета” – ВИДЕО

Вокално-инструментална група “Веселите щурчета” отново излезе на сцена след 38 години прекъсване. Част от състава взе участие в концерт под надслов “Пролетна фиеста”, който се състоя тази вечер в големия салон на народно читалище “Просвещение-1870”, предаде репортер на Zapadno.com.

Музикалното събитие започна малко след 19 часа, когато в пълния с брезничани и гости на Брезник читалищен салон, тържествено беше открит концерта. Водещ на програмата беше Милена Цветанова, която направи кратка ретроспекция на групата. “Концертът “Пролетна фиеста” организирахме по една отдавнашна идея на кмета на община Брезник Васил Узунов. Поканихме музиканти от състав на вокално-инструменталната група “Веселите щурчета” и сме щастливи, че днес те са наши гости и тази идея се превърна в реалност”, каза Милена Цветанова.

Вокално-инструменталната група е първата такава към съставите на читалището в Брезник. Създадена през 1980 година и съществува до 1986 година, когато музикантите вече влизат в казармата. В началото на 80-те години на миналия век завеждащ художествена самодейност в културната институция на Брезник е Леонид Суботинов. Той е откривател на талантите, които формират “Веселите щурчета”. В първоначалния състав са Калоян Димитров (йоника), Николай Суботинов (китара), Роберт Петров (китара) и Йордан Денков (китара). Към този състав се присъединява и Васил Атанасов (барабани). Ръководител на групата е Володя Първанов. През годините в някои изяви на “Веселите щурчета” се включват Росен Димитров и Кирил Максимов. В началото репертоарът е съставен от детски песни, като например “С гъдулка тръгнало щурче”, “Тихо се сипе първият сняг” и други. През 1981 година на фестивал в Радомир печелят първа награда, а през 1983 година на преглед в Перник са удостоени с трета награда.

Първата песен на вокално-инструментална група “Веселите щурчета”, която изсвири съставът след 38 години, беше “Радио”. Музикантите бяха посрещнати с бурни аплодисменти в началото на своето изпълнение. Участие в концерта взе и дует “Шик”.

Част от състава на “Веселите щурчета” продължава да се събира, за да свири в групата “Гараж”.

Вижте във видеото на Zapadno.com началото на концерта “Пролетна фиеста” (aко четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):

Виж също...

Loading...