Читалището на Слаковци ремонтира единственият паметник на светите братя Кирил и Методий в община Брезник

С поднасяне на цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий и поетичен рецитал ще отбележат 24 май жителите на брезнишкото село Слаковци. Това съобщи за БТА секретарят на народно читалище „Искра-1932“ Светла Панталеева.

Монументът, който е единственият такъв на територията на община Брезник, е дело на родения в населеното място художник Атанас Иванчев (1927 – 1977 година). Той е поставен през 1962 година в двора на училището в селото. През 90-те години на миналия век учeбното заведение е закрито и продадено, а впоследствие и разрушено. Дълги години паметникът е демонтиран и прибран за съхранение от читалищните дейци. Със средства, осигурени от миннодобивното предприятие “Брезник Минералс”, развиващо дейност на територията на община Брезник и местната администрация, паметникът бе реставриран от племенника на покойния художник и поставен в центъра на Слаковци през 2018 година.

Заради метеорологичните условия монументът отново се разрушава. „Паметникът се нуждае от ремонт, тъй като една част от него започна да се руши от дъждовете. Момче от селото се зае да го поправя. Планираме да продължим с дейностите през летния период, като средствата за това ще бъдат осигурени от читалището“, поясни Светла Панталеева.

Тя каза още, че читалището в Слаковци развива богата дейност и получава покани за редица конкурсни изяви на регионално и национално ниво. „Имаме женска  група за певчески и словесен фолклор, участничките в която са на възраст между 20 и 70 години. Формацията ни се представя на редица фестивали с традиционни песни и обреди, характерни за Граово, където винаги печели награди“.

На 1 юни в Слаковци се готвят да отбележат два празника едновременно – Денят на детето и традиционния землячески събор на селото. Постоянните жители на населеното място са над 150, но през летния период те се увеличават.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...