Задава се шесто издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”, участници вече се записват за мащабното събитие

Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово” край манастира “Свети Безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци ще се проведе на 13 и 14 юли, предаде репортер на Zapadno.com.

Предстои уточняване на програмата в двата дни (13 и 14 юли) и други организационни въпроси. По традиция на 12 юли в Църногорския манастир ще се проведе колоквиум с участници от различни области. Целта на тазгодишния колоквиум ще бъде идеите, които се обсъдят на форума, да намерят своята реализация, поясни за Zapadno.com Марио Агонцев от организационния комитет на шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”.

За провеждането на събора ще бъде взето благословението на новия патриарх на Българската православна църква, когато встъпи в длъжност, поясни игуменът на Църногорския манастир “Свети Безсребреници Козма и Дамян” архимандрит Никанор.

В програмата място ще има, както за професионални изпълнителни, така и за самодейци, но обединени от любовта към фолклора. Акцент, както и в миналите издания, ще бъде поставен на фолклора от Граово. Крайният срок за подаване на заявки за участие в Църногорския събор “В сърцето на Граово” е до 21 юни. Заявките се подават при главния експерт по култура и духовно развитие в Община Перник Иванка Василева. Към момента вече има подадени такива от желаещи да участват в шестото издание на събитието, поясни за Zapadno.com Иванка Василева.

Мащабното събитие ще бъде подкрепено от Областна администрация-Перник, както и от общинските администрации в региона. Църногорския събор се провежда под патронажа на областния управител на област Перник. Областна администрация-Перник съдейства предимно с логистиката покрай провеждането на Църногорския събор, каза за Zapadno.com губернаторът на областта Людмил Веселинов.

Първото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово” се проведе през лятото на 2018 година. Още тогава идеята на организаторите бе събитието да се превърне в голям събор на Граово, който да съчетава фолклор, занаяти, исторически игри, манастирски производители и други елементи в програмата.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...