Показват “Брезнишката следа в спасяването на българските евреи” пред брезничани в читалището на Брезник

Филм “Брезнишката следа в спасяването на българските евреи” ще бъде прожектиран на 3 юни, съобщиха от Фейсбук групата за Брезник.

Филмът е дело на ученици от клуб “Пътешественици из историята на Граово” с ръководител Аниела Асенова. С него учениците и ръководителят им спечелиха първа награда националния конкурс на тема „Места и памет – ежедневието на евреите в България преди и след приемането на Закона за защита на нацията“, който се организира от Министерство на образованието и науката.

Изследователският проект е дело на учениците Дейвид Георгиев, Илиян Стойнев, Румен Петров, Андрей Петров и Даниел Георгиев от средно училище “Васил Левски” в град Брезник. Те са членове на клуб “Пътешественици из историята на Граово” с ръководител Аниела Асенова. През месец януари тази година те участваха в открит урок на паметната плоча в местността “Гледан” край Брезник. Преди десетилетия в този район е функционирала кариера, на която са работили евреи. През 2018 година в тяхна памет на мястото беше открита паметна плоча.

Филмът ще бъде показан на 3 юни от 17:30 часа в малкия салон на народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник.

Снимка: Аниела Асенова – архив

Виж също...

Loading...