Юни започва с температури надвишаващи 35 градуса, но през месеца ще има интензивни валежи, бури и градушки

Средните климатични максимални температури за месец юни са между 25 и 28 градуса, а средните минимални са между 13 и 15 градуса. Сухият период за месеца е между 21 и 30 юни, а валежният период е от 1 до 21 юни. Количествата на валежите са от 50 до 90 литра на квадратен метър, в северозападните райони до 106 литра на квадратен метър. Юни е първият летен месец и тази година ще посрещнем лятото на 20 юни, съобщи за Zapadno.com метеорологът Петър Янков.

Тази година очакванията на световните метеорологични централи за дългосрочни прогнози за района на България са средните максимални температури да бъдат с един градус над нормата – от 26 до 29 градуса. Валежите ще са приблизително два пъти над климатичните норми за западната половина от страната и под нормите за Източна България.

Първо десетдневие

Юни ще започне с валежи и захлаждане. От 1 до 3 се очаква динамично време със затопляне с температури надвишаващи 35 градуса в традиционно най-топлите части от страната, силни гръмотевични бури в следобедните часове, с условия за градушки в Западна и в Централна България. В периода от 5 до 7 юни интензивни валежи (около 50 – 70 литра на квадратен метър) се очакват в северозападните и в централните южни райони, с дневни температури, достигащи от 23 до 28 градуса. В края на първото десетдневие, до 10 юни, отново краткотрайните дъждове ще бъдат често явление, с валежи в цялата страна, по-съществени в източните райони. Условия за силни гръмотевични бури и градушки се очакват на 9 юни в Западна България.

Второ десетдневие

Нови превалявания, придружени от активна гръмотевична дейност се очакват от 10 до 13 юни, главно в източната половина от страната. От 16 до 18 юни по Черноморското крайбрежие ще задържи предимно слънчево, превалявания се очакват само в планините от югозападните райони. Дневните температури ще достигат 24 – 29 градуса. От 19 до 21 юни се очакват валежи със захлаждане и температури под 28 градуса.

Трето десетдневие

В началото на третата десетдневка, от 22 до 26 юни, над западните части от страната ще бъде предимно слънчево, а на изток ще има облаци и превалявания. В периода от 23 до 27 юни ще бъде горещо с температури, минаващи температурната граница за горещо време при нашите ширини – от 33 до 38 градуса. В края на месеца, от 28 до 30 юни, има условия за гръмотевични бури в източните райони.

Геомагнитна прогноза

През повечето дни слънчевата активност ще бъде ниска, земното магнитно поле ще бъде спокойно и магнитни бури не се очакват в периодите от 7 до 15 юни и от 23 до 28 юни. Повишение на геомагнитната активност се очаква през периодите 1 до 6 юни, от 16 до 22 юни, като около 19 – 20 юни има условия за слаба геомагнитна буря.

Метеорологичен Алманах

Месец юни

За по-голямата част от страната юни е най-дъждовният месец за годината. Средната сума на валежите в извън планинската част е между 48 и 130 литра на квадратен метър. Причина за обилните дъждове е честото нахлуване на хладен и влажен океански въздух. При такива обстановки падат краткотрайни, но интензивни валежи, придружени от гръмотевици, а градушките са често явление. През този месец условията за неблагоприятни атмосферни явления, като градушки, проливни валежи и наводнения, са най-подходящи и най-често случващи се в сравнение с август и септември.

Градушките не са разпределени равномерно в различните части на страната. Всяка година от градушка се засягат над 2 000 населени места и нанасят щети върху около 2,5 милиона декара обработваема земеделска площ. Най-често това се случва по линията Видин – Свиленград. В източната половина от страната град пада сравнително рядко. Силни градушки е имало и през 1966, 1978, 1971 и 1995 година. На 26 юни 2002 година падналата градушка в София нанесе сериозни щети по колите, като падналите ледени късове са били с големината на едри орехи.

Друго много опасно явление случващо се през юни е смерчът. Познат още като торнадо и тромб представлява фуниеобразен вихър с вертикална ос, в който скоростта на вятъра надвишава 200 километра в час. В нашата страна рядко се създават условия за образуване на смерч, но има няколко описани случаи. На 1 юни 1906 година във Варна са паднали много риби, пренесени от смерч, образуван над морето. Малко хора знаят, че местността “Ветровала” на Витоша дължи своя облик и наименование именно на смерч. Той се е разразил в следобеда на 14 юни 1956 година и е изкоренил вековни дървета от площ във формата на правоъгълник със страни 300 на 1 200 метра. На 19 юни 1978 година около селата Блажево и Висока могила, Дупнишко смерч отнася покривите на много къщи и селскостопански постройки.

Със старта на лятото се повишават чувствително температурите. Все по-често над страната се настаняват топли въздушни маси на умерените и тропическите ширини. В такива условия обикновено времето е слънчево, а в равнините горещо. Най-високите температури измервани през този месец са между 35 и 40 градуса. Най-топло през юни е било в Плевен – 42 градуса, Русе – 41, Панагюрище и Образцов чифлик – 40 градуса. При по-чувствителните застудявания минималните температури са се понижавали до 3 – 8 градуса. По-студено е било в Трън – минус 1 градус, Самоков – 0 градуса, Разград, Чирпан и Казанлък – 2 градуса. В София най-студено е било на 3 юни 1918 година – 4,2 градуса, а най-топло на 27 през 1982 година – 37,2 градуса.

По Черноморието месец юни се характеризира с по-малко валежи от вътрешността на страната, повече слънчеви часове и по-слаби захлаждания. Тези предимства, в съчетание с прохладата на морския бриз и дългия ден правят месеца подходящ за почивка на море. Температурата на морската вода от 17 градуса в началото на месеца се повишава до 21 – 22 (в отделни години до 25) градуса в края.

Народна метеорология

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание. За юни народната метеорология гласи:

Каквото е времето през юни, такъв ще е декември. Когато на Еньовден (24 юни) овчарското куче лежи свито на кълбо, ще има много студена зима, а ако е проснато, зимата ще е мека. Ако на Петровден (29 юни) духа вятър, по Коледа ще вали сняг.

Подробна информация за времето в реално време може да научите и чрез Фейсбук страницата Meteo Tv или на сайта www.wap.tvmet.com.

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и Meteo Tv

Виж също...

Loading...