Навремето читалището на Брезник е било единственото място за забава за всички възрасти – от малки до големи

Преди десетилетия в град Брезник е имало само два ресторанта, а народно читалище “Просвещение-1870” е било единственото място за забава на всички възрасти. Това си спомни и сподели за Zapadno.com музикантът Николай Суботинов преди концерта “Пролетна фиеста”.

Преди 40 и повече години културното средище на Брезник е предлагало на брезничани възможности за забавление и разпускане от ежедневието. На дискотеките навремето им казвали “забави”. С това име ги рекламирали и на афишите, спомня си Николай Суботинов.

През 80-те години на миналия век музикантът е бил младеж и е участвал във вокално-инструментална група “Веселите щурчета” към читалището. Наскоро част от състава на групата се събра и излезе на сцената в културната институция за концерт. Прочетете и вижте още по темата в публикацията: Завесата на читалището в Брезник отново се отвори за вокално-инструментална група “Веселите щурчета” – ВИДЕО.

Представянето на групата започвало със завъртане от гръб към публиката на въртящата се сцена в читалището. “Тогава беше нещо невероятно, нещо изключително, защото нямаше такива техники за свирене. От членове, които свиреха в местната музикална школа на читалището, събрахме 4 – 5 момчета и направихме тази група. Първоначално концертите ни бяха с пионерски връзки, защото времето си беше такова. Преди години с тези пионерски връзки в Младежкия дом в Перник взехме трета награда. Фактически малко след това, когато членове ни напуснаха – кой вече по-голям, отива в техникум в Перник, в София, ние ги замествахме през годините”, каза Николай Суботинов.

Вокално-инструменталната група е имала интересни случки по участия в селата, както и в град Трън. В миналото съставът е имал трудности с транспортирането на апаратурата, с които впоследствие се е справял. Единственото място за забавление е било читалището в Брезник. “Тук се правиха и дискотеки (забави). Казвахме им “забави”. Хванахме и това време, представи си. Пише се “забава”. Пеехме една песен – “С гъдулка тръгнало щурче на пролетна забава”, спомни си Николай Суботинов.

“Веселите щурчета” са свирили на всички училищни и читалищни празници, както и общоградски чествания.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...