Трън държи рекорда за най-ниска температура през месец юни в България с измерен минус 1 градус

В България през месец юни при по-чувствителните застудявания минималните температури са се понижавали до 3 – 8 градуса. Най-ниската температура през този месец е била измерена в Трън – минус 1 градус, съобщи за Zapadno.com метеорологът Петър Янков.

Метеорологичният Алманах за месец юни показва, че в годините по-студено е било в Трън – минус 1 градус, Самоков – 0 градуса, Разград, Чирпан и Казанлък – 2 градуса. В София най-студено е било на 3 юни 1918 година – 4,2 градуса, а най-топло на 27 през 1982 година – 37,2 градуса.

Преди 3 години, на 2-ри срещу 3-ти юни, от единствената държавна метеорологична станция в община Трън беше отчетена минимална температура от 1,2 градуса. За сравнение в нощта на 2-ри срещу 3-ти юни 2020 година температурата в град Трън се понижи до 2 градуса по Целзий. Станцията е разположена в махала “Илиин хан” в града край границата със Сърбия и от есента на 2017 година насам непрекъснато измерва минимални и максимални температури, както и други показатели за времето.

Подробности за месечната прогноза за юни може да прочетете в публикацията: Юни започва с температури надвишаващи 35 градуса, но през месеца ще има интензивни валежи, бури и градушки.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...