Брезничани с покана да посетят посолството на Израел в България след успеха на проекта “Брезнишката следа в спасяването на българските евреи”

Покана за посещение на посолството на Израел в България отправи председателят на Федерацията на ционистите в България Николай Гълъбов след прожектирането на пълната версия на филма “Брезнишката следа в спасяването на българските евреи”, с който клуб “Пътешественици из историята на Граово” с ръководител Аниела Асенова спечели първа награда в националния конкурс на тема „Места и памет – ежедневието на евреите в България преди и след приемането на Закона за защита на нацията“, предаде репортер на Zapadno.com.

Филмът беше показан пред десетки брезничани и гости на Брезник в малкия салон на брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870”. Зрителите бяха посрещнати от създателите на филма, но и от снимки, документи и грамоти, подредени в изложба и свързани с проекта на учениците Дейвид Георгиев, Илиян Стойнев, Румен Петров, Андрей Петров и Даниел Георгиев от средно училище “Васил Левски” в град Брезник. На откриването на прожекцията учениците споделиха, че в продължение на 2 години издирват информация за забравени или почти забравени личности от Брезник и Брезнишко.

Във филма “Брезнишката следа в спасяването на българските евреи” беше представен народният представител от Брезник Александър Симов, който преди десетилетия е подкрепил акцията на Димитър Пешев за спасяването на българските евреи. Спомени на роднини и близки на Александър Симов са включени във филма, с който учениците печелят първо място в националния конкурс, обявен от Министерство на образованието и науката. “Нашето познание за събитията, свързани със съдбата на българските евреи по време на Втората световна война все още е недостатъчно. Малко знаем за Холокоста в Европа и още по-малко за спасяването на българските евреи”, казаха учениците-пътешественици.

Сред гостите на представянето на филма бяха кметът на община Брезник Васил Узунов, заместник-кметовете на община Брезник Мария Добревска и Иван Бъчваров, председателят на Федерацията на ционистите в България Николай Гълъбов и представителят на “Асарел-Инвестмънт” ЕАД Елица Георгиева.

След края на прожекцията Николай Гълъбов поздрави учениците и ръководителя на клуба Аниела Асенова за създадения филм. Той подчерта, че такива филми трябва да се правят и показват на обществеността, за да не се забравя историята. Председателят на Федерацията на ционистите в България каза още, че на прожекцията е бил поканен и посланикът на Израел в България, но поради събитията в Близкия Изток е възпрепятстван. “Ще ви поканим в посолството. Аз държа да дойдете. Аз искам да представя тези добри деца и с най-голямо желание ще го направя. За мен е много важно тези неща да се предават. Това е заразително. И други деца да поемат инициативата по същия начин”, каза Николай Гълъбов. Освен това учениците и ръководителя им ще бъдат поканени и на отбелязване на еврейската Нова година. “Държа да бъдете в синагогата. Обикновено в синагогата в тези празници е някой от ръководството на държавата, като президент, министър-председател. И лично аз ще имам грижата да покажа тези деца какво са направили”, каза още той.

Учениците Дейвид Георгиев, Илиян Стойнев, Румен Петров, Андрей Петров и Даниел Георгиев, както и ръководителя на клуб “Пътешественици из историята на Граово” Аниела Асенова са наградени с екскурзия до Пловдив, подарена от кмета на Брезник Васил Узунов.

В малкия салон на читалището присъстваше и синът на Елена Симова – Иван Николов. Той поздрави момчетата за филма и им подсказа нови теми за бъдещи проекти. Едната тема беше Желязната вода на Бърдото край Брезник. “Един член от семейство Симови отива в Лондон и носи в бутилки вода от Брезник. И се получава златният медал. Помислете за тази тема. Това е много интересна тема и Брезник с това е много известен. Също друго си спомням от моите родители. Залесяването на Бърдото. Първото лехарско училище в района. Имате много материя пред вас и доказвате, че имате тези възможности да го направите. Благодаря много на всички вас и до нови срещи”, каза Иван Николов.

Разгледайте снимки от представянет на филма “Брезнишката следа в спасяването на българските евреи”:

Виж също...

Loading...