Ветеринар от Трънско: Магарешкото мляко бори Коклюша за няколко дни, лично съм го изпитал

Най-ефикасният лек срещу Коклюша е магарешкото мляко. Това сподели специално за Zapadno.com дългогодишният ветеринарен лекар в Трънско доктор Николай Николов.

Коклюшът, наричан още „магарешка кашлица“ е остро инфекциозно заболяване на горните дихателни пътища, причинено от пръчковидната бактерия Bordetella pertussis. Обикновено тя предизвиква продължителни и повтарящи се пристъпи на кашлица. Инкубационен период е средно 7 – 10 дни. В началото на заболяването болният е с прояви на лека до умерено висока температура, хрема и кашлица, която прераства в спастична (магарешка) кашлица. Оздравяване настъпва за около 4 – 6 седмици.

Магарешкото мляко е ефикасен лек срещу Коклюша. Лично доктор Николай Николов, който има ранчо в местността “Китка” над град Трън, е изпитал това преди години. Дълги години той отглежда магарета във фермата си и от тяхното мляко е вкусвал неведнъж. Хора с деца с Коклюш дори са го търсили, за да си закупят от млякото. “Две – три лъжички трябват и след няколко дни се възстановяваш”, отбеляза пред Zapadno.com ветеринарният лекар от Трън.

Трънчанинът доктор Николов сам поддържа 15 декара земя. Той е родственик на известната българска народна и оперна певица от Трън Гюрга Пинджурова. Неговата баба Божура е първа братовчедка на певицата Гюрга Пинджурова. За тази родствена връзка и интересни подробности за стопанството в силните му години може да прочетете в публикацията: Уникално! Трънчанин ще прави палатков къмпинг в двора на къщата си и ще разхожда туристи с магарета до Ждрелото – ВИДЕО + СНИМКИ.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...