Хижа “Руй” ще нагости с топли супи и скара български туристи, които на 22 юни ще се срещнат със сърби на планинския връх

На 22 юни ще се проведе традиционното изкачване на връх Руй. На планинския първенец българи ще се срещнат с туристите от Сърбия, които ще изкачат върха от сръбска страна. Срещата се предвижда да е около 14:00 на връх Руй. Възможностите за изкачване на върха от българска страна са две – от село Ломница или село Забел, съобщават от Трънското туристическо дружество.

И двата маршрута са с разстояние от около 8 километра в едната посока. Този от Ломница е с около 1 000 метра денивелация, а от Забел 900 метра. Предвидена е отбивка до хижа “Руй”, където ще бъдат приготвени топли супи и скара. И двата маршрута имат своите плюсове, но и минуси. Прочетете още по темата в публикацията: Какво крият за туристите маршрутите от селата Забел и Ломница до връх Руй?

Връх Руй е граничен, поради което е необходимо желаещите да го изкачат за изпратят уведомление до “Гранична полиция”. В него трябва да бъдат посочени три имена и ЕГН. Организираните групи с повече хора могат да изпратят по електронна поща до граничните полицаи списък за всички участници. Електронната поща на местното звено на “Гранична полиция” е rdgp_dragoman@abv.bg.

Преди време от Община Трън осигуряваха транспорт за желаещите български туристи от центъра на града до изходните пунктове за изкачване, но през последните няколко години няма организиран превоз.

Снимка: Надица Маринкович – архив

Виж също...

Loading...