Продават дърва на местните в Трънско на цени до 45,60 лева на кубик, но крайната цена е по-висока

Цената на дървата за огрев, добити от общинските горски територии в община Трън, вече ще е 38 лева без включен ДДС или 45 лева и 60 стотинки с ДДС за един пространствен кубически метър. Това става ясно от решение на Общински съвет-Трън, взето в края на месец май, предаде репортер на Zapadno.com.

Фирмите са длъжни да предлагат дървата за огрев за местното население на цена не по-висока от 38 лева без ДДС за пространствен кубически метър. В тази цена не се включва товаренето на дървата от склад в гората, превоза до дома и разтоварването. Цените на тези допълнителни услуги се определят от всяка фирма, която има право да добива дървесината. Не всеки може да добива дърва в гората, тъй като трябва да отговаря на определени в Закона за горите изисквания.

Общото количество осигурени дърва за огрев за жители на община Трън е в размер на 5 900 плътни кубически метра. Едно домакинство с жители на общината може да си закупи до 10 пространствени кубически метра дървесина. Дървата за огрев могат да се доставят единствено до постоянният или настоящ адрес на купувача, става ясно от решението на общинските съветници на Трън.

Всички хора с постоянен или настоящ адрес в общината могат да си закупят дърва за огрев от частни фирми, които ги добиват от общинските горски територии. За настоящите фирми вече е проведена процедура за добива и те предлагат дървата на вече утвърдените с други решения на Общински съвет-Трън цени. Предстои провеждането на нова процедура за добив, свързана с решението на Общински съвет-Трън от края на месец май, с което се актуализират цените, поясниха за Zapadno.com от общинското предприятие “Трънска гора”.

Миналата година само транспортирането на 10 пространствени кубически метра дърва за местното население е излизало около 300 лева. Тази година за такова количество цената е близо около 700 – 800 лева, като в нея се включва добиването на дървесината, което се извършва от частните фирми, товаренето, транспорта и разтоварването. Търсенето на дърва за огрев е намаляло, тъй като хората са преминали на други източници на отопление. Въпреки това в момента има дърва на склад в землищата на селата Бутроинци и Ломница, добавиха от общинското предприятие “Трънска гора”.

Маркировката на дървесината за огрев има ограничен срок на валидност, затова е необходимо да се усвои цялото количеството дърва за огрев, което вече е на временен склад. В тази връзка Общинският съвет реши, след като се изчерпат жителите на община Трън, желаещи да купуват, остатъчната дървесина да бъде продавана и на други лица. Това гласи последната точка в решението на Общински съвет-Трън от 30 май тази година.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...