Възнесение Господне събира брезничани на Бърдото, за празника ще бъде приготвен телешки курбан под формата на гювеч

С курбан за здраве ще отбележат утрешния празник Възнесение Господне (Спасовден) жителите на Брезник. По традиция честването ще се състои на оброчния камък на светеца в местността „Чуряк“ в лесопарк “Бърдото”, съобщи за БТА енорийският свещеник отец Михаил Станкович.

Той каза, че в 11:30 часа ще бъде направено освещаване на курбана на мястото. По традиция всеки от присъстващите ще донесе приготвена от него храна и ще я постави на общата трапеза, както са го правили хората в миналото. „Тъй като празникът е Господски и се пада в четвъртък, курбанът няма да е постен. Той ще е от телешко месо по стара рецепта и ще е под формата на гювеч. Ястието ще бъде приготвено от жените към Църковното настоятелство на храм „Св. Георги Победоносец“ в Брезник.“, поясни отецът.

Той допълни, че на Спасовден Господ се възнася на небето. В продължение на 40 дни след Възкресението си, Христос пребивава между учениците си, като ги поучава и им проповядва. Възнасянето му става явно и видимо за апостолите и последователите му, припомни отец Михаил.

Празнична литургия и водосвет утре ще има в църквата „Свети Георги Победоносец“ в Брезник от 9:30 часа.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...