Танцьори от детски танцов състав “Граовчета” ще се качат на сцената на фестивала “Чичо Стоян”, който очаква близо 650 участници

Самодейци от читалището в град Брезник и брезнишкото сдружение “БрезиЯна” ще вземат участие в ХХVII-ия национален детско-юношески фестивал „Чичо Стоян”. Фестивалът ще се проведе в на 16 юни от 10:00 до 18:30 часа на откритата сцена пред народно читалище „Чичо Стоян-1927” в пернишкото село Дивотино, съобщи за Zapadno.com главният експерт по култура и духовно развитие на Община Перник Иванка Василева.

Фестивалът има своята 36-годишна история. Време, през което се радва на интересни участници и е създавал  традиции. Главната цел на празника е да се поддържат традициите и творчеството за деца и юноши, завещани ни от големия приятел на децата – писателя Чичо Стоян, да се откриват и развиват талантът и духовната сила на децата. Празникът е адресиран до най-широката детска аудитория на възраст от 3 до 18 години и има конкурсен характер. Жури от специалисти оценява изпълненията.

Председател на журито ще е фолклористът от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките доцент доктор Наталия Рашкова. Членове на журито ще са етнологът от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките главен асистент доктор Милена Любенова и хореографът и директор на Общински младежки дом-Перник Димитрина Нецова.

В програмата ще се включат общо 648 участника от областите Кюстендил, София и Перник. Представители на 7 детски градини, 8 училища, 15 читалища, 5 музикални и танцови школи, 2 културни центрове по изкуство, общо 37 формации и много индивидуални изпълнители. Организатори на събитието са народно читалище “Чичо Стоян-1927”, кметството на село Дивотино и Община Перник.

По програма в 10:35 часа на сцената ще се изявят таланти от народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник. Със свои изпълнения ще се представи детската певческа група с художествен ръководител Милена  Цветанова, младежкият танцов състав с художествен ръководител Милена Иванова-Борисова, разказвачът Николай Петров и детско-юношеският танцов състав с художествен ръководител Милена Иванова-Борисова.

В 16:35 часа ще се изяви сдружение “БрезиЯна” от Брезник с ръководител Яна Кираджиева. Сдружението ще се представи с малката (5-6-годишни деца) и голямата група (9-годишни деца) на детски състав „ Граовчета”.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...