Във фестивалния парк на Трън се образува малка гора с дървета, които са се прихванали и са засадени през минали години

20 дървета са успели да се прихванат и растат във фестивалния парк в град Трън, съобщи за Zapadno.com хореографът Йорфан Станимиров, който е главният организатор и създател на фестивала “От Трън по-убаво нема”.

Тази година фестивалът ще се проведе на 15 юни и участници отново ще засадят дървета във фестивалния парк. Традицията е поставена още в първото издание на фестивала преди повече от 10 години. “Всеки, който идва задължително сади дърво в този парк. Ще се радваме да го запазиме, защото все пак имаше пандемия и все пак се затрудниха нещата. За там трябва да има специално внимание. Времето на фестивала е по-трудното, в което се прихващат дървета. Аз предварително насочвам участниците как да подходят. Дървото е необходимо да бъде в саксия, предварително прихванато. Когато го сложат в земята ние имаме задължението да го поливаме и опазиме, за да се прихване”, каза Йордан Станимиров.

Въпреки топлото време за засаждане на дърветата досега са се прихванали около 20 фиданки. Някои от фиданките са вече малки дървета. На всяка фиданка се поставят табелки с имената на клубовете, които са ги засадили.

На 15 юни след засаждането на дърветата във фестивалния парк участниците ще се отправят на шествие до центъра на града, където ще започне концертната програма. Хореографът Йордан Станимиров се е амбицирал чрез фестивала “От Трън по-убаво нема” да се показва красотата на Трънския край и да се развива потенциала на този район на страната.

В парка се издига войнишкият гробищен паметник, който е изграден в чест на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...