Кошаревци честваха Спасовден с агнешки курбан и освещаване на погачи край Кошарево – СНИМКИ

Празникът Спасовден (Възнесение Господне) беше отбелязан за поредна година край брезнишкото село Кошарево, предаде на Zapadno.com.

Честването се състоя в местността “Под Кръст”, която се намира близо до единия край на населеното място, над язовира. Там се издига оброк, който е бил възстановен преди няколко десетилетия. Мястото е облагородено с пейки и маса. Има идея да се изгради навес, който да предпазва кошаревци и гости на селото от жаркото слънце.

Организацията за честване на празника е съвместна между жители, кметството на Кошарево, местното народно читалище “Пробуда-1927” и Къщата на маските. Тази година курбанът е агнешки и бе осветен от отец Спиридон. За приготвянето му местните събрали пари помежду си. На тазгодишното отбелязване пристигнали около 100 човека, поясни за Zapadno.com кметът на селото Милка Боянова.

Отбелязването на Спасовден в Кошарево е възобновено през 1996 година след десетилетия, през които е било прекъснато честването.

Днес празникът Спасовден (Възнесение Господне) бе отбелязан и на оброка “Свети Спас” в брезнишкото село Слаковци, както и местността „Чуряк“ на Бърдото над Брезник.

Разгледайте снимки от честването на Спасовден в село Кошарево:

Снимки: народно читалище “Пробуда-1927”

Виж също...

Loading...