Родената в Брезник везбарка Еглика Стефанова ще представи шевици в рамки на фестивал на традиционната везба и плетиво в Земенско

Везбарката Еглика Стефанова, която е родена в град Брезник, ще представи шевици на първото издание на фестивала на традиционната везба и плетиво “Магична красота”, предаде репортер на Zapadno.com.

Фестивалът ще се проведе на 15 юни в земенското село Мурено. Поканата за участие в него е отправена към Еглика Стефанова от един от организаторите на събитието. Тя ще представи шевици в рамки. Идеята на фестивала е насочена не само към традиционното старо поколение, но и да се запознаят младата и градска публика с тази наша древна култура. В “Магична красота” ще се включат и други везбарки от региона и страната.

Еглика Стефанова е завършила основно и средно образование в родния си град, след което завършва висше икономическо образование. През годините тя е работила като счетоводител в Общинския съвет град Брезник (1977 – 1980 година) и в бившия завод „Пектин“ в Перник. Тя е известна и като копист на ситопечат. От 40 години Еглика е в град Перник, където е омъжена и живее със съпруга си. Има дъщеря, зет и двама внуци, единият от които е семеен и така се сдобива и с внучка. Кръстена е на баба си Егла от която е наследила любовта към шевицата. Само на тригодишна възраст тя хваща иглата и след множество убождания по детските пръстчета започва да веза. Така до ден днешен предава, учи и везба с любов.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...