Свирепа градушка в Трънско: Дървета блокираха села, електрозахранването в Знеполе прекъсна, а насаждения са унищожени

Невиждана по мащаб градушка се е изсипала тази вечер в община Трън. Градушката е нанесла материални щети по насаждения и плодни дървета. Вследствие на природното явление са изкоренени дървета и е прекъснато електрозахранването в част от селата в Трънско, предаде репортер на Zapadno.com.

Ледените късове са започнали да валят от небето около 18 часа и са се изсипали предимно в района на Знеполе, около селата под планината Руй и преди границата със Сърбия. “Досега е имало локални градушки в Трънско, но тази е на доста голяма площ. Градушката започна около 18 – 18:30 часа. Около 5 минути след като спря и облакът продължи към Трън, се върна обратно към Знеполе и отново се изсипаха ледени късове с големина приблизително 2 сантиметра. Но около 20 – 30 % в целия градовалеж има и едри зърна с големина 4 – 4,5 сантиметра”, каза за Zapadno.com метеорологичният наблюдател за Трън към Националния институт по метеорология и хидрология Кирил Марков.

Вследствие на градушката е прекъснато електрозахранването в част от трънските села. За малко е прекъснало електричеството и в град Трън. Дървета са били изкоренени и са блокирали селата Цегриловци, Туроковци, Милославци, Лешниковци, Забел и Ярловци. “Пожарната работа. На място има техника, изкарали сме два багера. Имаме на третия клас паднали дървета. Уведомили сме Областно пътно управление. Така че надяваме се и те да си отстранят от пътното платно дърветата, за да стане проходимо. В града няма нещо обезпокоително. Нямаме изкоренени дървета”, каза за Zapadno.com кметът на община Трън Цветислава Цветкова.

Общинското ръковоство на Трън поддържа връзка с кметските наместници на засегнатите села. Към 22 часа селата Туроковци и Милославци вече са приходими, след като падналите дървета на пътя са премахнати.

Снимка: архив

Виж също...

Loading...