Брезник се прославя в Израел с първия в България паметен знак за евреите от трудовите лагери

Името на Брезник се прославя в държавата Израел и много израелци посещават града. Това каза на представянето на филма “Брезнишката следа в спасяването на българските евреи” председателят на Федерацията на ционистите в България Николай Гълъбов, предаде репортер на Zapadno.com.

Филмът беше прожектиран на 3 юни в читалището на Брезник. Той е дело на клуб “Пътешественици из историята на Граово” с ръководител Аниела Асенова и спечели първа награда в националния конкурс на тема „Места и памет – ежедневието на евреите в България преди и след приемането на Закона за защита на нацията“. Прочетете още по темата в публикацията: Брезничани с покана да посетят посолството на Израел в България след успеха на проекта “Брезнишката следа в спасяването на българските евреи”.

След прожекцията на филма Николай Гълъбов благодари на Дейвид Георгиев, Илиян Стойнев, Румен Петров, Андрей Петров и Даниел Георгиев от брезнишкото средно училище “Васил Левски” и ръководителят на клуба “Пътешественици из историята на Граово” Аниела Асенова. Той отправи покана към участниците в проекта да посетят посолството на Израел в България, както и честването на еврейската Нова година. Освен това председателят на Федерацията на ционистите в България изтъкна интересен факт, свързан с Брезник. “Не знам дали сте запознати, но тук, във вашия град, има страшно много посетители от държавата Израел. Може да не сте видели това, но има. Тоест в Израел вашият град е много известен. Повярвайте ми, че е така. Факт е”, каза председателят на Федерацията на ционистите в България Николай Гълъбов. Той отбеляза, че посетителите от израелската държава харесват природата на Брезник и атмосферата на града.

Паметната плоча в местността “Гледан” край Брезник беше официално открита през месец май 2018 година. Тя е първата такава в България и е в памет на евреите от I-ва Трудова дружина в Трънска клисура работили на кариерата в местността в периода 1941 – 1944 година. Прочетете още по темата в публикацията: Край Брезник откриха първата в България паметна плоча на евреите от трудовите лагери – СНИМКИ. “Това е един от първите знакове в България, които са поставени и много израелци посещават това място в знак на уважение към историята, евреите, а също и така към българския народ. Този акт от страна на българския народ е един феномен”, каза за Zapadno.com председателят на Федерацията на ционистите в България Николай Гълъбов.

Снимки: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...