Видовден в Брезник преди век: Градската градина е определена за място на събора, който е честван на 15, 16 и 17 юни

Решение за определяне на градската градина за място за провеждане на събора на Видовден в Брезник се съхранява в архивните фондове на Държавен архив-Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

Решението е от 1 юни 1902 година и е взето от тогавашния Брезнишки градски общински съвет на провело се извънредно заседание. Документът е ръкописен и е вписан в протокол № 12 от 1 юни 1902 година. От първа точка на решението научаваме, че съборът за Видовден ще се провежда всяка година на 15, 16 и 17 юни. В края на решението са записани имената на тогавашния кмет и членове.

Видовден е празник, който се отбелязва на 15 юни, а по нов стил на 28 юни. Чества се предимно в района на Западните покрайнини. През годините в Брезник празникът е честван на различни места – в местността “Кална бара” в землището на село Бабица, в Градската градина, след средата на XX-ти век на хълма Бърдото, а по-късно – и в самия град. През 2013 година Община Брезник патентова словната марка на Граовския събор “Видовден”®, а преди 2 години – през 2020-та, бе патентован и графичен знак на събитието.

В Държавния архив на Перник се съхранява и снимка отпреди 50 години. На фотографията са заснети самодейци, които участват във фолклорен събор на Бърдото, където пресъздават обичая лекуване на болни очи на Видовден.

Всяка година Граовският събор “Видовден”® в Брезник се провежда в последния петък, събота и неделя от месец юни.

Снимка: Държавен архив-Перник

Виж също...

Loading...