Внук на твореца от Брезнишко Филип Седефчев върви по стъпките на своя дядо и вече показва таланта си – СНИМКИ

24-годишният Ханко Седефчев е внук на именития български творец от брезнишкото село Садовик Филип Седефчев (1935 – 2021 година), предаде репортер на Zapadno.com.

Наскоро Ханко Седефчев е завършил Националната художествена академия в София. Дипломирането му се превърнало в празник за семейството, тъй като пред професорите в комисията се представил достойно със своите картини. Завършил е академията със специалност “Живопис”. Преди това е завършил Националното училище за изящни изкуства “Илия Петров” в столицата, където учил от 14-годишна възраст. От ранна детска възраст живее и учи в София, а преди това е живял в Перник. През 2023 година участва в съвместната изложба “Зони на контакт“, която показва в зала в Съюза на българските художници живопис и графики на студенти от Националната художествена академия в София и филиал на академията в Бургас. Все още не е показвал картини в самостоятелна изложба заради недостатъчен брой за такава. От средата на месец юни тази година Ханко Седефчев участва във Фестивала на пясъчните фигури в Бургас. Произведенията му се отличават със своята оригиналност и стил. Не спира да работи за опазването на изчезващия вид “каракачанска овца”, която е изобразена в картините му. Цялото му семейство е отдадено на опазването на българското наследство. Занимава се и с музика. Свири на барабани в създадената през 2017 година българската дет метал група “Human”.

Младият художник се увлича по изкуството покрай баща си и дядо си, които му помагат да разкрие таланта си. Ханко Седефчев се гордее със своя дядо Филип Седефчев, който завещава на света на изкуството редица уникални творби. Амбицията му е да се опита да достигне неговото ниво, но това ще е трудно, тъй като той е неподражаем, смята Ханко Седефчев.

Внукът на твореца от Садовик е запомнил своя родственик със самокритиката, която прилагал докато работи. Младият художник е на мнение, че в изкуството трябва да се прилага самокритика.

Филип Седефчев е роден на 25 септември 1935 година в брезнишкото село Садовик. През 1955 година е приет в Националната художествена академия (тогава Висш институт за изобразителни изкуства “Николай Павлович”) по параграф “Изключителни дарования”. В академията се изявява като отличен рисувач и живописец. Дипломира се през 1961 година със специалност “Живопис” при професор Ненко Балкански. Член е на Съюза на българските художници от 1967 година. Филип Седефчев е автор на над 300 постери, запазени знаци, гербове. Реализира множество монументални творби в България и чужбина. Дългогодишното му творчество се характеризира със силна индивидуалност и характерен постоянно развиващ се стил. Силно застъпени са теми, свързани с родните традиции, природата и българската идентичност. Сред авторските му знаци е този на Граовския събор “Видовден”, който е изработил от времето, когато събитието се е провеждало на Бърдото. Негово лого е и това на международния фестивал на маскарадните игри в град Перник, на ВиК-Перник и други още около 50 авторски знака. Творецът, както самият той държеше да се обръщат към него, почина на 13 октомври 2021 година.

Снимки: Стефка Камчева – Смитьойс

Виж също...

Loading...