Хората от село Ръждавец се обединиха за ремонт на покрива на читалището, за да бъдат съхранени книги и сградата

Ремонт на покрива на бившето кметство и магазин на брезнишкото село Ръждавец, където се помещава местното народно читалище “Ръждавец-2023”, предстои да започне, предаде репортер на Zapadno.com.

През лятото на миналата година народно читалище “Ръждавец-2023” бе вписано в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. В края на месец септември 2023 година Общински съвет-Брезник взе решението за срок от 10 години да се предостави правото на ползване на сградата в центъра на село Ръждавец, която в миналото е изпълнявала функциите на кметство и магазин. Бившето кметство и магазин представлява масивна сграда на един етаж и с площ 80 квадратни метра.

Покривът на сградата се нуждае от ремонт, тъй като от него има течове, а в сградата се съхраняват дарени за читалището книги. Хора от Ръждавец са събрали лични средства за започване на такъв ремонт. Това е била и тема на среща между представители на ръководствата на читалището и Община Брезник. От общинската администрация са дали съгласие покривът да бъде ремонтиран. Първоначално ще бъде ремонтиран половината покрив на сградата, тъй като събраните дарения са достатъчно само за едната част. Парите са събрани от дарения на местни и хора с имоти в селото по време на местния сурвакарски празник, Гергьовден и други събития. За извършване на ремонта е уговорен майстор, който има родословни корени от селото. В ремонтните дейности ще помогнат с труд и хора от Ръждавец, поясниха за Zapadno.com от читалищната институция.

Читалищното настоятелство работи по план за развиване на активен културен и читалищен живот в селото. В предишни публикации в Zapadno.com читателите на сайта са научавали за отбелязването на местни, национални и народни празници, както и за културни инициативи.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...