Беседата на Църногорския събор “В сърцето на Граово” ‘2024 ще бъде посветена на децата и възпитанието им в ценности

Акцентът на колоквиума на Църногорския събор “В сърцето на Граово” ще бъдат децата и тяхното развитие във всяко отношение, предаде репортер на Zapadno.com.

Църногорския събор “В сърцето на Граово” ще се проведе на 12, 13 и 14 юли край манастира “Свети Безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци. Това ще бъде шесто издание на едно от най-мащабните събития в област Перник. Колоквиумът ще бъде на 12 юли, а домакин ще е манастирът. “Може би ще се ориентираме върху това да разгледаме работата с деца. Възпитанието на децата в най-широк смисъл. И по-конкретно това, което Църквата прави, заедно с обществото. Говоря за преподаването на вероучение в училище, организирането на детски лагери за деца в поделения на Българската православна църква и сътрудничеството между самата Църква и нейните местни поделения с МВР и други органи, с оглед превенция на поведение, което е социално нежелателно в подрастващите. Така че това ще бъде тази година темата. А когато чисто политически има някаква видима стабилност, тогава е по-подходящо да се върнем малко назад. Да направим ретроспекция и да видим какво е постигнато, какво не, съответно какво да бъде поставено на дневен ред пред управляващите. Но управляващите трябва да имат времеви хоризонт. Засега това не го виждаме”, каза игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор.

Манастирът над село Гигинци посреща деца на детски лагери от 2012 година насам. Ежегодно групи с ученици от областта и други региони на страната са приемани в светата обител, където са запознавани с традиционната и по Конституция религия в България по непринуден начин. “На всяка смяна на лагерите има по един ден, в който децата са поканени, който желае да вземе участие в православно богослужение. Така научават и тази част от традицията, от миналото, от културния код на нашия народ. Някога участието в православното богослужение е било абсолютно повсеместно. Всеки е знаел какво се прави в храма. Не е имало християни, които отиват само на Великден и на Рождество Христово. Това е било част от самото възпитание на хората. С времето е загубено, забравено, пренебрегнато. Мисля, че е полезно младите хората да имат представа”, каза още архимандрит Никанор.

На колоквиума ще бъдат поканени преподаватели по вероучение, организатори и възпитатели на детските лагери в Българската православна църква и други участници.

Игуменът на манастира “Свети Безсребреници Козма и Дамян” архимандрит Никанор каза и кои ще са основните партньори на тазгодишното издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. “Основно партньори ще бъдат Обединените български животновъди, ще бъде Министерство на земеделието и храните, ще бъде мината, която развива дейност в община Брезник. Разбира се и КРИБ-Перник, които бяха още в идеята на този събор. Както и някои нови спонсори, които се присъединяват към тази идея за събора. Не е голяма сумата, която трябва да се събере за такова хубаво събитие. Така че смятам, че нещата ще се случат”, каза архимандрит Никанор. Неправителствената организация “Краищенско светогорие”, Общините в област Перник и областната администрация също ще бъдат сред партньорите на Църногорския събор.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...