Читалището на село Слаковци ще се представи с обичай и Светла Райчева на регионалния фестивал на любителското творчество на възрастните хора от Югозападна България “Еньовден”

Читалището на брезнишкото село Слаковци ще участва на XII-ти регионален фестивал на любителското творчество на възрастните хора от Югозападна България “Еньовден”, който ще се проведе на 24 юни на откритата естрада в местността „Ладовица” зад хипермаркет  „ Кауфланд” в пернишкия квартал „Изток”, предаде репортер на Zapadno.com.

Културната институция на Слаковци ще се представи с пресъздаване на обичай и певицата Светла Райчева. По програма участието ще започне в 11:40 часа. Читалището на Слаковци е сред редовните участници на фестивала “Еньовден”, поясни читалищният секретар Светла Панталеева.

Тази година ще участват 35 институции и много индивидуални изпълнители. Общо 351 броя участници от областите Благоевград, Кюстендил, София и Перник ще се включат във фестивала. Целта на събитието е представянето на богатия опит на възрастните хора в областта на народните обичаи, инструментален и танцов фолклор, песенен и словесен с цел съхраняване на националното ни културно богатство в неговото многообразие, добави главният експерт по култура и духовно развитие на Община Перник Иванка Василева.

Проявата се организира от народно читалище „Искра-1961“ с подкрепата на Община Перник и има конкурсен характер. Участниците във фестивала ще бъдат оценявани от жури с председател представителят от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей при Българска академия на науките доцент доктор Наталия Рашкова и членове етнологът от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей при Българска академия на науките главен асистент доктор Милена Любенова и хореографа от град Перник Александър Нецов.

Виж също...

Loading...