Спомен за почетния гражданин на Трън Асен Младенов от къщата му в село Къшле – ВИДЕО

Създател на цифрово съдържание посвети запис в памет на Асен Младенов, видя Zapadno.com.

Проектът е реализиран от Videograph.me с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и в партньорство с център за неформално образование и културна дейност АЛОС. Разговорите са записани и обработени от Владимир Андонов, а графичният дизайн е направен от Петя Цветкова. “Асен Младенов е автор на първия речник на трънските думи. През годините той е успял да „преведе“ около 50 приказки и кратки разкази на автентичен трънски говор. При срещата ни в дома му в село Къшле високо в планината Кървави камик, той ни прочете четири от своите адаптации. Можете ли да познаете от кои произведения са откъсите?
Записът посвещаваме на паметта му и на неговите близки”, съобщиха от videograph.me.

Асен Младенов роден през 1944 година в трънското село Къшле. Завършва Техническия университет в София през 1970 година. Работил е във фирма „Стомана” в град Перник като началник отдел „Автоматизация на производството“ до 2002 година. През 2009 година издава речника на регионалния говор “Трънските думи”, който през годините излиза в няколко издания. През 2017 година е удостоен със званието “Почетен гражданин на Трън”. Отива си от този свят на 29 декември 2022 година.

Вижте видеото с Асен Младенов, записано в родното му село Къшле (aко четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер):


Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...