Трудът на земеделци в Трънско е съсипан от градушката, която е помляла близо 300 хектара с пшеница, царевица, слънчоглед, люцерна и сини сливи

За периода 10 – 17 юни в Общинската служба по земеделие в Трън са подадени 18 заявления от земеделски стопани за пропаднали площи от настъпили неблагоприятни климатични условия. Основно пострадали са 283 хектара насаждения от царевица за зърно, слънчоглед, пшеница, люцерна и сини сливи, съобщиха за Zapadno.com от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.

Предстои комисия с представители на Областната дирекция “Земеделие”-Перник да обследва пораженията по насажденията от падналата градушка на територията на община Трън. От Министерство на земеделието и храните припомниха, че след настъпване на събитието, земеделските производители трябва да подадат в 10-дневен срок заявление  за извършване на обследване. На база на него се издават констативни протоколи за 100 % пропаднали площи в резултат на неблагоприятни климатични условия, включително градушка.  Документите ще се приемат в Общинските служби по земеделие.

След като комисията опише щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития, добавиха от аграрното ведомство.

Zapadno.com припомня, че на 13 юни силен градовалеж изсипа в част от Трънско ледените топчета с големина между 2 и 4,5 сантиметра. Природното явление бе придружено със силен вятър, който оказа влияние за временно прекъсване на електрозахранването в някои села на общината и събори дървета, които блокираха движението по отсечки. Прочетете още по темата в публикацията: Прочетете още по темата в публикацията: Свирепа градушка в Трънско: Дървета блокираха села, електрозахранването в Знеполе прекъсна, а насаждения са унищожени.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...