Жители, сурвакари и членове на читалището в Долна Секирна чистиха пътеки в гробищата на селото, а на 23 юни местни ще честват Петдесетница с курбан

На 23 юни в двора на църквата “Света Неделя” в брезнишкото село Долна Секирна ще бъде даден традиционен курбан за празника Петдесетница, съобщават от Църковното настоятелство към храма.

Петдесетница е подвижен празник и се отбелязва точно 50 дни след Великден. Това е един от големите християнски празници. Курбанът за този празник се дава в село Долна Секирна от около 100 години. На 23 юни от 11:30 часа в църковния двор свещеник ще прочете молитва и освети курбан за здраве и благоденствие на жителите и гостите на населеното място.

Предвидено е по време на отбелязването Снежа Илиева, която работи в църквата, да разкаже за традицията на празника в Долна Секирна.

В навечерието на честването се пада Черешова Задушница. По повод този ден главните пътеки в гробищния парк на населеното място са почистени от жители и сурвакари, както и членове на народно читалище “Иво Войвода-1928”, отбеляза кметският наместник на Долна Секирна Богомил Савов.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...