Снимка на трънчанин е най-старата фотография, която се съхранява в област Перник и е на повече от 160 години

Снимка на трънчанина Тако Пеев е най-старата фотография, която се съхранява в Държавен архив-Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

Снимката е постъпила за съхранение в държавното учреждение през 2004 година и е обработена през 2014 година. Фотографията датира от 1856 година и е една от най-старите, направени в България и запазени. Най-старата снимка, която е направена в България, се съхранява в Държавен архив-Шумен. Фотографията е от 1849 година. Първата заснета и съхранена фотография на планетата е от 1826 година. Четири години по-рано – през 1822 година, е направена първата фотография в света, но тя не е запазена.

Тако Пеев (1832 – 1926 година) е син на Гиго Пеев, наследник на Пея и поп Ангелко Степанови, ктитори на църквата „Свети великомъченик Димитрий“ в трънското село Ярловци. Тако Пеев е известен с изключителните си заслуги за развитие на просветното дело и националноосвободителното движение в Знеполието. Информация за него и негови родственици се съхранява в Държавен архив-Перник в Знеполски Пеев архив или Родов фонд Пееви.

Снимка: Държавен архив-Перник

Виж също...

Loading...