Празнуване на Гергьовден в Трънско отпреди век е показано в изложба, която е съвместен проект между Северна Македония и България

Изложбата „Стари балкански фотографии“, която е съвместен проект на Държавна агенция „Архиви“ на Република България и Държавния архив на Република Северна Македония, гостува в Държавен архив-Перник. На 25 табла са показани фотографии от двете страни, като сред тях има и такива от област Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

Изложбата е подредена във фоайето на Държавния архив и бе открита на 10 юни. Тя ще може да бъде разгледана от посетителите на учреждението през целия летен сезон. „Стари балкански фотографии“ е проект, който официално е представен преди 2 години в Музея на Република Северна Македония в Скопие, а по-късно е показан и в България. Проектът е плод на 30-годишно сътрудничество между двете страни.

На таблата е показано фотографското богатство на Северна Македония и България, което е обединено в няколко тематични групи, сред които са бит, поминък, занаяти и други. Държавна агенция „Архиви“ на Република България е включила 108 фотографии, които се съхраняват в Централния държавен архив и в част от архивните учреждения в страната. Снимките от Република Северна Македония също са 108. Информацията за снимките е представена на няколко езика – български, английски и македонски.

Сред снимките са и такива, които се съхраняват в Държавен архив-Перник. Една от фотографиите е заснета през 1926 година и показва празнуване на Гергьовден край “Ленкини кошари” в Трънско. Авторът на снимката не е известен.

Виж също...

Loading...