Трънчанката Ивет Стоянова впечатли журито на международен конкурс с приказка за страната на киселото мляко

В категорията за приказка във възрастовата група от 8 до 10 години на международния конкурс под надслов “Приказки за киселото мляко” участие са взели 25 участници от Отава, Женева, Трън, Виена, Брюксел, Велико Търново, Лимасол, Дубай, съобщават от фондация “Д-р Стамен Григоров”.

На първо място в категорията за приказка във възрастовата група 8 – 10 години е наградена Ивет Стоянова от Трън. Тя е на 9 години и е част от детския танцов състав към трънското народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”. Занимава се и с пеене на народни песни към културната институция в Трън. Печелила е множество награди на олимпиади за ученици.

От фондация “Д-р Стамен Григоров” представиха откъси на произведенията на победителите в конкурса. Ивет Стоянова от Трън е участвала с приказката „В страната на киселото мляко“ В редовете по-долу може да прочетете откъс на приказката и, с която е впечатлила журито.

Имало едно време в един вълшебен свят крал Кисело мляко. Той бил много справедлив, добър и винаги готов да помогне на своите поданици. И народът му бил щастлив, защото яли много кисело мляко, а то е полезно и им давало сили, за да са здрави и бодри. В тази страна било вечен мир. Всички задружно живеели и били щастливи.

На 29 юни в трънското село Студен извор ще се проведе Празникът на киселото мляко. На събитието в Музея на киселото мляко ще бъде открита изложбата на конкурса на българското училище в Женева “Д-р Стамен Григоров” – “Приказка за киселото мляко”. Изложбата ще гостува в Трънско до края на месец юли. В конкурса има и категория за художествено произведение.

“Приказки за киселото мляко” се организира под егидата на Постоянното представителство на Република България към ООН и други международни организации в Женева и с подкрепата на фондация „Д-р Стамен Григоров“ в България, Асоциация за българско образование, култура и традиции „Д-р Стамен Григоров“ в Женева и женевската галерия “Blitz Artco”. Конкурсът е посветен на 40-годишнината, която училището отбелязва през тази година.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...