Висш духовник от Украйна посети Църногорския манастир и се срещна с областния управител на област Перник – СНИМКИ

Делегация от Украйна посети област Перник навръх празника Свети Дух, който се отбелязва днес. Сред делегацията е Полтавският митрополит Теодор. Групата бе водена от игумена на Църногорския манастир архимандрит Никанор, предаде репортер на Zapadno.com.

Делегацията е посетила Църногорския манастир “Свети Свети Безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци, Минната дирекция в град Перник и се е срещнала с областния управител на област Перник Людмил Веселинов. Посещението е кратко, тъй като чуждестранните гости не разполагат с много време, а преминават през региона ни след посещение на Света гора. “Имахме визита на Атон, където имахме духовни преживявания, така и някои исторически изследвания направихме. Изследванията са свързани с преподобния Паисий Величковски – световноизвестен светец. Той е светец и в Румъния, живял е в Румъния. Част от неговите ученици идват в България, в Преображенския манастир. Така че той има и тук духовно наследство. Свети Паисий възражда традицията на исихасткото монашество. Той става игумен на най-голямата община в православната Църква въобще в целия свят през XVIII век. Част от неговите ученици са се подвизавали в манастира в Нямц, в Молдова. След което се връщат в България, в Преображенския манастир и други манастири, помагат да се обнови българското монашество. Това е във времето на Паисий Хилендарски. Един от учениците на Паисий Величковски, който се казва Спиридон, взимайки за основа историята на Паисий Хилендарски, също пише своя история на България. Това е края на XVIII век. И в България се съхраняват ръкописи на тази монашеска община, на преподобни Паисий Величковски. Той се е родил, учил се е, прекарал е младите си години и всичките му предшественици са от Полтава (бел. ред. откъдето е митрополит Теодор)“, каза за Zapadno.com Полтавският митрополит Теодор.

Висшият духовник от Украйна е впечатлен от Църногорския манастир, където е участвал в богослужение. Заедно с него е украинският краевед, историк и журналист доцент Сергей Шумило, който изследва светогорското наследство. Църковни настоятели също са част от делегацията. Групата ще се върне обратно в Украйна с добри впечатления от област Перник.

Разгледайте снимки от посещението на митрополит Теодор в област Перник:

Снимки: архимандрит Никанор

Виж също...

Loading...