Граовският събор “Видовден”® в Брезник събира на една сцена читалища от Брезнишко и Трън, брезнишката гимназия, едно сдружение и столичен танцов клуб

10 народни читалища, едно сдружение, едно литературно-музикално студио и един танцов клуб ще се изявят във фолклорната програма на Граовския събора “Видовден”®, предаде репортер на Zapadno.com.

До крайния срок за подаване на заявки участието си във фолклорната програма на тазгодишния Граовския събора “Видовден”® са заявили читалищата на Трън, Брезник и брезнишките села Долна Секирна, Слаковци, Велковци, Ноевци, Кошарево, Сопица, Гигинци и Бегуновци. Освен тях на сцената ще се изявят брезнишкото сдружение “БрезиЯна”, литературно-музикално студио “Меден глас” към средно училище “Васил Левски” в град Брезник и танцов клуб “Пряпорец” от София, поясниха за Zapadno.com от организаторите на събитието.

Участниците ще се представят с танцов, песенен или словесен фолклор. Целите на събитието са да издирва, съхранява и популяризира фолклорното ни наследство, в частност граовския фолклор, да стимулира дейността на културните и образователни институции при работа с различни възрастови групи. Младото поколение да опознава, изучава и обиква фолклора и той да става негова потребност.

Тази година Граовският събора “Видовден”® ще се проведе на 28, 29 и 30 юни. Прочетете още по темата в публикацията: Без чалга на Граовския събор “Видовден”® в Брезник, Общината се договори с Графа и ансамбъл “Гоце Делчев” за концертната програма.

Снимка: Божидар Пантев

Виж също...

Loading...