Села в Брезнишко минаха на режимно водоснабдяване заради засушаването, водата в питейния язовир на Брезник намалява

Първите села в община Брезник, които вече на режимно водоснабдяване, са Кошарево и Велковци, предаде репортер на Zapadno.com.

Водата в резервоара в село Велковци се спира вечер в 20:00 часа и се пуска отново сутрин в 8:00 часа. Режимното водоснабдяване е въведено скоро. В такива ситуации, а и по принцип велковчани се снабдяват с изворна вода за пиене от съседното село Сопица, минерална от столичния квартал “Княжево” и други места. Някои жители имат кладенци, на които също могат да разчитат. Това поясни за Zapadno.com кметът на село Велковци Валентина Любенова.

В село Кошарево режимното водоснабдяване се въвежда от тази вечер, когато водата към резервоара ще бъде спряна в 20 часа. Живителната течност ще бъде пусната отново утре, в 8 часа. Няколко са чешмите в Кошарево, от които кошаревци могат да си напълнят вода при нужда, каза за Zapadno.com кметът на селото Милка Боянова.

Кметът на община Брезник Васил Узунов издаде заповед, с която се забранява разпиляването на питейна вода за непитейни нужди като миене на автомобили, поливане и други. Санкции в размер от 500 до 2 000 лева грозят нарушителите на заповедта. Прочетете още по темата в публикацията: Сушата засегна Брезник: Кметът забрани разпиляването на питейна вода, ще се налагат глоби до 2 хиляди лева при неспазване на забраната.

Към 24 юни наличният воден обем в язовир “Красава” е 1 661 158 кубически метра. Мъртвият обем на водоема е 775 000 кубически метра, а пълният обем е 2 975 000 кубически метра. Язовирът захранва с вода за питейно-битови нужди жителите на град Брезник и има възможност да снабдява част от населените места в общината. От информацията за наличния воден обем в язовира става ясно, че той спада. На 17 юни във водоема са измерени 1 695 304 кубически метра.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...