Торнадо премина през Брезнишко, причинявайки щети по покриви и дървета – СНИМКИ

Торнадо е преминало през част от брезнишкото село Велковци и околности около населеното място. Природното явление е причинило материални щети по къщи, стопански постройки и градини. Преминавайки с висока скорост ветровете са прекършили високи дървета, предаде репортер на Zapadno.com.

Торнадото, нарично още и смерч, е преминало през махала “Палилула” в село Велковци в ранните сутрешни часове на 14 юни. Именно фактът, че стихията е преминала в ранното утро (около 4 – 5 часа сутринта) е причина да няма пострадали хора. Щетите се забелязват от главния път, който преминава през махалата и свързва населеното място със съседните села. Множество паднали дървета в коритото на река Конска, която протича през махалата. Дървета или огромни клони са прекършени и покрай селската бара (бел. ред. малка река), както и на няколко места около къщи в махалата. “Беше много драматично. То е минало по реката, на 20 – 30 метра от нас. Това е спасило положението, защото ако беше минало оттука… И нямаше никой тогава, защото аз сутринта дойдох. Един бор беше паднал на улицата, счупен наполовина”, каза Стефан, който има имот в махалата. Покрай главния път между махала “Палилула” и разклона за съседното село Сопица е прекършен огромен клон на бреза. В махалата на село Велковци освен върби са прекършени и плодни дървета, като например череши, круши и други.

В кафенето на махалата репортер на Zapadno.com разговаря с мъже от “Палилула”, които също са разбрали за природното явление, случило се на 14 юни тази година. “Било е само в тая част на селото и по барата нагоре. Някога май е имало, ама много отдавна”, каза Митко. “Е, 83-та година. Сега на Васката половината покрив го нема”, включи се Румен. “Отнесе им покрива на къщата, тогава. Сега само тука, доле, барата хвана. Тука къде е пъта за Велковци, от горната страна, само градушка къде падна и ни направи бели по градините”, добави Митко.

Покривът на къща във високата част над главния път между Батановци и Брезник е отнесен от стихията. Към днешна дата по къщата не личат следи от торнадото, тъй като в кратък срок собствениците са предприели мерки за спешен ремонт. Пострадали са и стопански постройки в имота, а като лош спомен от събитието до оградата на къщата стоят прекършени дървесни растения от рода Пауловния. “Рано сутринта като станахме видяхме, че нямаме покрив на къщата, че нямаме дървета… Всичко беше на земята. Откакто съм тук, във Велковци, не помня такова нещо”, каза Теменужка Атанасова.

В имота на Иванка, която също живее в махалата, торнадото е отнесло плодно дърво с кайсии. “Тука ни почупи и ей тука върбинките”, казва още Иванка, сочейки прекършени върби в селската бара.

Институциите на местно и регионално ниво са запознати със случая и предстои предприемането на действия по разчистване на коритото на река Конска от падналите дървета. “Предприемаме действия. Знам за случая. В момента готвим някакво решение. Дали ще ангажираме пожарната, дали ще ангажираме Общината, дали ще ангажираме Междуведомствената комисия. Все още го обследваме случая. Абсолютно съм наясно със случая”, каза за Zapadno.com областният управител на област Перник Людмил Веселинов.

Разгледайте снимки от щетите след торнадото в село Велковци, които обективът на Zapadno.com засне:

В колажа към публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и pixabay.com

Виж също...

Loading...