Брезничани бяха поздравени от губернатора на област Перник за откриването на Граовския събор “Видовден”®

Областният управител Людмил Веселинов присъства на традиционния Граовски събор „Видовден“®, който се провежда ежегодно в разгара на лятото в Брезник. В своето приветствено слово пред гостите, той подчерта значението на събора като събитие, което свързва местната общност с корените, богатството и красотата на фолклора, съобщиха от Областна администрация-Перник.

Областният управител изрази своята благодарност към кмета на община Брезник Васил Узунов, организаторите и участниците за усилията им да съхраняват традициите и да поддържат жив духа на региона. “Това е събор, който извира от една вековна традиция, от недрата на земята. Свързан е с историята и бъдещето. Той показва, че може да има устойчивост, предвидимост и традицията е жива благодарение на вашите усилия да опазите този празник, да превърнете Граово в емблема на цялата ни област”, каза Людмил Веселинов.

Съборът „Видовден“® е най-големият в Граово и е свързан с дълбоките исторически и културни корени на областта. Той е символ на гордия и несломим дух на местните хора и тяхната връзка с традициите и историята.

За жителите на Брезник, денят има и особено историческо значение – преди повече от 100 години на този ден са били пренесени костите на 148 български войници, загинали по време на Сръбско-българската война в местността „Чуряк“ на хълма Бърдото в града.

Снимка: Областна администрация-Перник

Виж също...

Loading...