Брезнишки огнеборци участваха в акция по спасяването на общинари от сграда по време на областно учение

Мащабно пожаро-тактическо учение се проведе вчера на територията на Перник. Проиграни бяха действия след получен сигнал за пожар на четвъртия етаж на общинската администрация, по време на който има пострадали служители. Целта бе да се провери координацията и взаимодействието между екипите на Единната спасителна система на територията на областта.
„Организираме тези учения, за да можем да стиковаме нашите действия при реална обстановка“, заяви директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Перник комисар Борис Борисов, цитиран от пресцентъра на Областна дирекция на МВР-Перник.

В симулативната операция освен екипи на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”, участват още служители на Областна дирекция на МВР, Центърът за спешна медицинска помощ, Български червен кръст и на сектор „Оперативни действия“ към Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

По време на учението беше сформиран Регионален щаб и групи от експерти, които да подпомагат дейността на щаба. Първоначално реагираха служители от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник, които с помощта на автоматична пожарна стълба предприеха гасене на възникналия пожар. Паралелно с това беше започната подготовка за евакуация на пострадали с помощта на въже по така наречения алпийски способ. Поради усложняване на обстановката в действията на пожарникарите се включиха техни колеги от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Радомир и Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Брезник. Трима пострадали бяха спасени от четвъртия етаж, на които беше оказана медицинска помощ от екипите на Център за спешна медицинска помощ-Перник. Представителите на български Червен кръст изградиха временен пункт за раздаване на освежителни напитки на пострадали и засегнати от пожара.

В обучението със сили и техника се включиха представители на Доброволно формирование „Протожер“ и Аварийно-спасителния отряд към Община Перник.

Накрая участниците в учението направиха разбор на действията, който ще послужи за подобряване координацията и бъдещите действия при пожари и аварийни ситуации.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...