Водоснабдяването на манастир в Трънско се подпомага от допълнителен източник на вода, който професионална фирма направила

Допълнителен водоизточник подпомага водоснабдяването на Пенкьовския манастир “Света Петка” в трънското село Пенкьовци. Това съобщиха специално за Zapadno.com от фондация “Възраждане на Пенкьовския манастир”.

Допълнителният водоизточник представлява сондаж, който черпи вода от дълбочина 101 метра. Светата обител край Пенкьовци се захранва с вода от селския водопровод и друг сондаж. През сухите месеци на годината водата от водопровода на селото спира. Живителната течност от първия сондаж, който е на 70 метра дълбочина, не е достатъчна за нуждите на манастира, намиращ се в една от най-високите точки на населеното място. Това е причината от фондация “Възраждане на Пенкьовския манастир” да потърсят решение с нов сондаж. Фирма от Старозагорско, специализирана в проучване и сондаж на подпочвени води, е направила втория сондаж. “През юни 2024 година фирма ЕТ “СТРАТЕГ – Стефко Тепанов” със собственик Теньо Стефков извърши сондаж. Останахме изключително доволни от цялостната дейност на фирмата. При необходимост няма да се поколебаем отново да работим с фирма “СТРАТЕГ – Стефко Тепанов”, отбелязаха за Zapadno.com от фондацията.

Пенкьовският манастир е изграден през 1360 година при цар Александър. Среща се и като Пенкьовски манастир „Света Петка“ в исторически писания. Той е оцелял през османското владичество благодарение на местните жители, които закопават църквата с клони и пръст. След години тя е открита и „разконсервирана“, за да достигне до наши дни.

Zapadno.com припомня, че манастирът в Пенкьовци беше ремонтиран и реконструиран със средства от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 година. Дейностите по реновирането на светата обител включваха реконструкция, основен ремонт, възстановяване, нова ограда и благоустрояване на прилежащите към манастира терени. Договорът за ремонта на манастира беше сключен на 10 юли 2017 година. Строителната площадка пък беше открита на 24 май 2018 година. Строително-ремонтните дейности и техническият надзор са извършени от фирми от столицата. Сумата на субсидията, която беше отпусната за дейностите беше 624 666 лева и 60 стотинки. На Петковден през 2019 година тържествено освещаване след извършения ремонт на светата обител.

Фондация “Възраждане на Пенкьовския манастир” работи за обновяването на пространството около светата обител, както и по сградния фонд. Миналата година пернишката фирма “ТИМ Хидроизолации” монтира ламаринен покрив на камбанарията на манастира. През 2017 година родолюбиви земляци от село Пенкьовци подеха инициатива за възстановяване на Пенкьовския манастир “Света Петка”. “Аз съм роден в селото, кръстен съм в манастира и за съжаление така ми се стекоха обстоятелствата, че след 40 години се върнах в него. Като видях в какво състояние е манастирът нещо ми просветна и така реших да се заема доколкото и с каквото мога. Започнах кампанията като частно лице, но като такова нещата вървят много трудно – хората нямат доверие”, сподели през 2017 година пред Zapadno.com Стефан Стойов.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...