Граовският събор “Видовден”® в Брезник събира много деца и младежи във фолклорната програма – ГРАФИК

Акцентът на Граовския събор “Видовден”® е автентичната фолклорна програма. “В интерес на истината, сега, тази година, почти всичките читалища ще участват със свои детски групи, което е изключително радващо”, каза заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска по пернишкия телевизионен канал “Струма”.

Фолклорната програма с участието на самодейци ще бъде открита в 14:00 часа. Редом с младите любители на фолклора ще се изявят и възрастни самодейци, които ще покажат обичаи, граовски и жетварски песни, както и словесен фолклор. “Това е хубавото – че и възрастни, и деца ще бъдат на едно място. Целта ни е да заредим, да ги мотивираме по някакъв начин да продължат да се учат и да се занимават именно с граовския фолклор”, каза още заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска.

До крайния срок за подаване на заявки участието си във фолклорната програма на тазгодишния Граовския събора “Видовден”® са заявили читалищата на Трън, Брезник и брезнишките села Долна Секирна, Слаковци, Велковци, Ноевци, Кошарево, Сопица, Гигинци и Бегуновци. Освен тях на сцената ще се изявят брезнишкото сдружение “БрезиЯна”, литературно-музикално студио “Меден глас” към средно училище “Васил Левски” в град Брезник и танцов клуб “Пряпорец” от София, поясниха за Zapadno.com от организаторите на събитието. Тази година Граовският събора “Видовден”® се провежда на 28, 29 и 30 юни. Прочетете още по темата в публикацията: Без чалга на Граовския събор “Видовден”® в Брезник, Общината се договори с Графа и ансамбъл “Гоце Делчев” за концертната програма.

Вижте графика за участие във фолклорната програма на Граовския събора “Видовден”®:

В публикацията са използвани снимки на Божидар Пантев и Община Брезник

Виж също...

Loading...