Трънските села Бусинци и Студен извор се оживяват за местни празници с богати програми – ВИДЕО+СНИМКИ

Привидно спокойните и тихи трънски села Бусинци и Студен извор ще се изпълнят с хора от различни краища през днешния ден. Причината са местни празници – Празник на киселото мляко в Студен извор и „Фестивал на сръчните ръце“ в Бусинци, предаде репортер на Zapadno.com.

Снощи в село Бусинци официално е открит “Фестивал на сръчните ръце”, който тази година се провежда в дните 28, 29 и 30 юни. Събитието е част от културния бюлетин на Министерство на културата за месец юни. На откриването с танци са се представили танцьори от танцов клуб “Зора” – Трън с ръководител Пламен Маринов. За зрителите е показано и танцово представление с огън “Bright Eye”. Прожектиран е и филма “Грънци” от 1983 година. Днес и утре програмата на “Фестивал на сръчните ръце” ще предложи демонстрации, ателиета и продажба на артикули. В съботния ден лекции на различни теми ще представят Христо Ашламинатора, Анахид Гълъбова и Искра Урумова. Фестивалът ще бъде закрит в неделя в 15 часа.

Вижте видеа от откриването и разгледайте програмата и снимки от “Фестивал на сръчните ръце”:(aко четете сайта от мобилно устройство, моля преминете към десктоп версия на браузъра, за да може да гледате видеото в пълен размер)

В близкото село Студен извор през днешния ден ще се проведе Празник на киселото мляко. Събитието е еднодневно и ще бъде открито в 11:00 часа. Празникът е по-скромен от събитието в Бусинци, но за сметка на това ще предложи на посетителите млечни продукти от местни производители. В Празника на киселото мляко ще се включи сиренарската школа на Мина, която от 11:30 часа ще демонстрира биене на масло. Тази година в програмата е включена и изложба на творби от международния ученически конкурс под надслов “Приказки за киселото мляко”, който се организира от Българското училище в швейцарския град Женева “Д-р Стамен Григоров”. Изложбата ще бъде открита в 12:30 часа, а сред творбите ше бъде приказката „В страната на киселото мляко“ от трънчанката Ивет Стоянова, която спечели първо място във възрастовата група 8 – 10 години. Пекарната на Неда и други участници също ще бъдат част от събитието. Празникът на киселото мляко се организира от фондация “Д-р Стамен Григоров” със съдействието на Община Трън.

В публикацията са използвани видеа и снимки от Фестивал на сръчните ръце и архивна фотография от фондация “Д-р Стамен Григоров”

Виж също...

Loading...