Голяма част от жителите на село Долна Секирна са участвали в основаването на местното читалище, което 3 пъти променя името си

Три пъти името на народно читалище “Иво Войвода-1928” в брезнишкото село Долна Секирна е било променяно, става ясно от историческа справка от културната институция.

Читалището в Долна Секирна е основано на 23 декември 1928 година с учредително събрание, в което участват голяма част от жителите на селото. В началото читалището е било под името “Отец Спас”, след това преименувано на “Георги Димитров”, и накрая по легендата за Иво Секирски Войвода то носи днешното си име. В книгата “Из миналото на село Долна Секирна“ от краеведа Иван Ерулски може да се открият още данни за културното средище на населеното място.

Народно читалище “Иво Войвода-1928” е регистрирано под номер 1497 в Министерство на културата на Република България. Материалната му база е разположена на площ от 100 квадратни метра на 2 етажа, в които се помещават библиотека, зала за събрания и голям салон. Действащите колективи към читалището са женска фолклорна певческа група и сурвакарска група. Младите таланти на институцията са Яна, която изпълнява народни песни и Янислав, който свири на гайда.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...