Акцент във фолклорната програма на Църногорския събор “В сърцето на Граово” ще бъде среща на поколенията

Среща на поколенията ще бъде специален акцент във фолклорната програма на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. Събитието ще се проведе на 12, 13 и 14 юли край манастира “Свети Безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци, предаде репортер на Zapadno.com.

На 12 юли от 17:00 часа в манастира ще бъде открит колоквиум на тема “Децата и Църквата”. Форумът за тазгодишното издание на Църногорския събор ще бъде посветен на децата и възпитанието им в духовни ценности. Прочетете още по темата в публикацията: Беседата на Църногорския събор “В сърцето на Граово” ‘2024 ще бъде посветена на децата и възпитанието им в ценности. В 19:00 часа на 12 юли е предвиден концерт.

На 13 и 14 юли ще се проведе VI Църногорски събор в „В сърцето на Граово“. Събитието се превърна в една традиция и е дългоочаквано за всички жители на Югозападна България. Стотици хора ежегодно се събират на манастирските поляни на Църногорския манастир, за да се насладят на богата фолклорна програма.

Съпътстваща част от фолклорната програма са Алеята на занаятите и Алеята на производителите, където гостите на събора ще могат да видят и опитат различни демонстрации, за си закупят изделия от царевично лико, дрехи с елементи на български шевици, народни носии, сувенири, дърворезба, изложения на традиционен български поминък, традиционни български храни от производители (млечни и пчелни продукти, билки, сладкарски изделия и други). Гостуващи групи в тазгодишното издание на събора ще бъдат капанци от Разград – етнографска група българи, живеещи в Североизточна България (Разградска и Търговищка област), потомци напрабългарите, групи от Пиринска фолклорна област и Северняшки етнографски регион. Гостите на събора ще имат възможност да посетят и изложението на животновъдите, важен елемент в бита и поминъка на граовците, отбелязват организаторите на мащабното събитие.

Църногорският събор “В сърцето на Граово” ‘2024 се организира със съдействието на Софийската света митрополия, Министерство на земеделието и храните, Областна администрация-Перник, КРИБ-Перник, “Асарел-Инвестмънт”, сдружение “Обединени Български Животновъди”, Българското национално радио, Общините Перник, Брезник, Трън, Радомир, Земен и Ковачевци. Сред медийните партньори е информационният сайт Zapadno.com. Входът за събитието ще е свободен.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...