Бежанци край Брезник: Около 40 мигранти, натъпкани в бус, са открити край язовир “Красава”, дете е било в тежко състояние

Сигнал за бедстващи мигранти в микробус е бил подаден на спешния телефон 112 на 30 юни към 7:30 часа. По първоначална информация, микробус с около 40 мигранти е спрял на територията на язовир “Красава” край Брезник. Към 9:30 часа е бил подаден втори сигнал на спешния телефон, на който са се отзовали още 2 линейки на Центъра за спешна медицинска помощ, пише dnesiutre.bg.

Заместник-директорът на Център за спешна медицинска помощ-Перник доктор Шишкова, потвърди, че вчера са приели 2 сигнала на спешния телефон, на който са се отзовали общо 4 линейки. Сред мигрантите имало хора в тежко здравословно състояние. „Първоначално 2 наши линейки веднага са се отзовали на сигнала – едната е потеглила от Брезник, а другата от Перник. След това, към 9:30 часа, е бил подаден още един сигнал и са потеглили още 2 линейки. В спешното на многопрофилна болница за активно лечение “Рахила Ангелова“ вчера са докарани общо 5 човека, сред които и едно дете в тежко състояние. Четирима от пациентите са били прегледани и са им направени изследвания и след около 4 – 5 часа са били освободени. По думите на колегите, хората са били гладни, уморени и много изтощени. Оказало се, че са от Афганистан. Детето беше веднага откарано към детска шокова зала в “Пирогов”, защото беше в тежко състояние. Впоследствие научихме, че то е на 14 години и за радост е дошло в съзнание. От Главна дирекция „Гранична полиция“ са осигурили преводач в София, при настаняването на момчето. В ранния следобед наши спешни медици са били извикани, за да направят преглед на останалите мигранти, които са се намирали в Гранично полицейско управление-Трън. Те са били в сравнително добро състояние и не се е налагало хоспитализирането на някои от тях“, поясни пред dnesiutre.bg доктор Шишкова.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...