Ловците в Брезнишко преброиха над 220 диви свине, но и над 50 скитащи кучета в ловните райони на дружинките

Около 800 са ловците и риболовците в ловно-рибарско дружество “Сокол” – Брезник. Своите членски карти са заверили 761 членове. Ловците над 65-годишна възраст са 162-ма, а жените-ловци наброяват 6. Риболовците към дружеството са 120. Това показва отчет на Управителния съвет на дружеството за 2023 година, който беше представен на общо отчетно-изборно събрание на организацията, предаде репортер на Zapadno.com.

През изминалия ловен сезон във всичките 12 ловно-рибарски дружинки към сдружението няма произшествия с оръжие при провеждане на ловните излети и тренировъчните стрелби. “Изминалият мандат протече сравнително спокойно. Основната задача и продължава да бъде довършването на стрелбищния комплекс. Продължава работата по подготовка на документи за изграждане на полигон за нарезно оръжие и полигон за бягащ глиган. Безвъзмездно с господин кмета на община Брезник и Общинския съвет – град Брезник ни бе предостъпена сградата на бившето кметство на село Гоз. При финализирана сделка по решение на Управителния съвет на сдружението сградата бе върната на Община Брезник. Отново се обърнахме към землището на село Станьовци за изграждането на гатер със съдействието на господин Пенев поради някои промени в идейното развитие на региона. Мое мнение е да не се отказваме от изграждането на голям парк, ако мога така да го нарека, за отглеждане на дивеч в района на село Гоз, местността “Шумките”. Закупените автоматични машинки за стрелба функционират без проблеми. Смело мога да кажа, че това издигна сериозно авторитета на стрелбището и вече не са малко желаещите да го ползват. Осигурена е защита на стрелбището със съдействие на структурите на СОТ. Мога да се похваля, че и вече сме официални членове на Местна инициативна група и при малко повече инициатива от наша страна това ни предоставя възможност за изграждане и създаване на много нови структури, и разширяване на нашата дейност”, каза доктор Валери Величков при представянето на отчета.

В отчета за 2023 година доскорошния председател на Управителния съвет на ловно-рибарското сдружение в Брезник доктор Валери Величков представи и какво не е направено за отчетения период. “Не можахме да се преборим с бракониерските прояви, въпреки многото коментари и предложения. С малки изключения не сме ефективни. Предлагам отново коренна промяна в отношението си към тези прояви. Да не оставаме само голословни и думи на книга. Нетърпимост в колективите след коментарите от последните ни събрания за контрол, с малки изключения, няма никаква промяна в тази посока – за самоорганизиране на охраната, наблюдението на ловните райони и други”, каза още доктор Валери Величков. Той отбеляза, че се забелязват прояви на нетърпимост към негативните прояви. “В ловците има загриженост по отношение на дивечовия и рибни запаси, които не навсякъде са добри. Основните проблеми са стопанисването на дивеча и неговата охрана”, добави доктор Величков.

Данните от таксацията през пролетта на 2023 година показват, че в района на ловно-рибарско дружество “Сокол” – Брезник има 175 сърни, 221 диви свине, 211 заека, 374 яребици, 24 вълка, 34 чакала, 101 лисици и 55 скитащи кучета. През ловния сезон са отстреляни един вълк, 18 чакала и 41 лисици от ловците Светослав Любомиров, Павел Аврамов, Димо Александров, Добромир Димов и Александър Ивов. По отношение на отстрела през ловния сезон на 2023 година са отстреляни 49 диви свине, 5 сърни, 2 869 пъдпъдъци, 125 гълъби, един вълк, 18 чакала, 41 лисици и 25 яребици. “Този отстрел не е реален. Ако прибавим отстреляния и неотчетения в разрешителните дивеч, отстреляните по време на пъдпъдъчи лов зайци и яребици, отстреляния от бракониерите дивеч, то данните за отстрела ще бъдат значително по-високи”, каза доктор Валери Величков.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...