Горското стопанство в Брезник предлага по-евтини дърва за огрев от миналата година, но транспортът продължава да е скъп

С 20 % по-ниска е цената на плътен кубически метър дърва за огрев за физически лица, които се предлагат от “Държавно горско стопанство-Брезник”. Цената е намалена, но транспортирането на дървесината продължава да е скъпо, предаде репортер на Zapadno.com.

Според разпореждане на Министерски съвет цената на дървата за огрев за местното население са намалени от социална гледка точка. От началото на 2024 година Горското стопанство в Брезник предлага дърва за огрев с около 10 лева за пространствен кубически метър по-евтино в сравнение с миналата година. През 2023 година цената е била 58 лева за кубически метър, а сега е 47 лева и 52 стотинки с ДДС във франко временен склад в гората. До крайния потребител цената за кубик е 110 лева. Миналата година цената на пространствен кубически метър е била 120 – 130 лева, в зависимост от разстоянието, на което трябва да бъдат доставени дървата.

Оскъпяването идва от транспортирането на дървата за огрев от гората. Това е така, тъй като автомобилите и лицата, които извършват тази дейност, трябва да отговарят на изисквания на Закона за горите. Освен това товаренето на дърва в гората се квалифицира като високорискова работа, поясни за Zapadno.com директорът на “Държавно горско стопанство-Брезник” инженер Юлий Сираков.

Директорът на териториалното поделение на Югозападното държавно предприятие в Брезник е провел срещи с кмета на общината, кмета на Ноевци и кметските наместници на селата в Брезнишко във връзка със снабдяването на местното население с дърва за огрев. Няколко са начините, по които физически лица могат да заявят дърва за огрев – чрез заявление, подадено лично в “Държавно горско стопанство-Брезник”, чрез кметовете по места и по телефона.

Към настоящия момент интересът към тази услуга е малък от страна на местното население. Причината е, че през последните няколко години цената на дървата беше завишавана и много хора се ориентираха към други източници на отопление.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...