Превозващите нелегални мигранти през Брезнишко са задържани и са под домашен арест

Под ръководството на Териториално отделение-Брезник към Районна прокуратура-Перник се води досъдебно производство за противозаконно подпомагане на чужденци, съобщиха от държавното обвинение.

Извършеното престъпление е квалифицирано по член 281, алинея 2, точка 1, пр. 1, точка 3, точка 4 и точка 5, временна алинея 1, временен член 20, алинея 2, временна алинея 1 от Наказателния кодекс.

В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за виновността на две лица от град Дупница – на 49 години и на 29 години.

На 30 юни 2024 година в района на брезнишкото село Красава те подпомагали 35 граждани на Афганистан да преминават през територията на страната в нарушение на закона, като за целта използвали товарен автомобил.

Деянието е извършено по начин, опасен за живота на чужденците – превозвани са в товарния отсек на моторно превозно средство. Сред тях имало и 7 непълнолетни лица.

С постановление на прокурор на Районна прокуратура-Перник дупничаните са привлечени в качеството на обвиняеми. Понастоящем спрямо тях са взети мерки за неотклонение „домашен арест“.

Разследването по делото продължава.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...