Трънчанинът Георги Пеев е венчан в присъствието на Гоце Делчев и Пейо Яворов

През 2023 година в Знеполски Пеев архив или Родов фонд Пееви в Държавен архив-Перник са постъпили за съхранение нови документи. Те са описани като необработено постъпление и са предадени от наследник на Георги Таков Пеев, съобщи за Zapadno.com началникът на Държавния архив Станислава Георгиева.

Документите са свързани предимно с живота и работата на Георги Пеев. Той е бил военен корспондент на вестник “Мир” и депутат. “Тъй като той е имал широка политическа и обществена дейност тези документи са свързани със Съюза на българските минопритежатели на национално ниво. Той е бил председател на този съюз. Бил е секретар на Българския търговски съюз. Той е един от създателите на дружеството на българските публицисти, на дружеството за борба с туберкулозата в България, на Софийското търговско дружество, на Централния комитет на български еснафски съюз. Георги Пеев е бил председател или член на ръководствата на много национални дружества. Документите са от началото на XX век”, каза началникът на Държавен архив-Перник Станислава Георгиева.

Сред документите е и цялата документация на Народната партия в Трън, която е издигала кандидатурата на Георги Пеев за народен представител. “Покрай неговата дейност са постъпили документи освен на Народната партия в Трън, на Демократичната партия и на Народнопрогресивната партия, които са го издигали като депутат. Друг интересен документ е оригинално свидетелство за венчавка на Георги Таков Пеев с Мария Пеева, като в него са вписани имената на Георги Делчев и Пейо Яворов.

Началникът на Държавния архив в Перник е на мнение, че от новопостъпилите документи в Родов фонд Пееви ще излязат интересни факти и събития от началото на миналия век. Работата по тях ще отнеме време, тъй като документацията е обемна.

Виж също...

Loading...